Maykova Galina / Shutterstock.com

Analyse Granen en Grondstof

Rusland zet graandeal op losse schroeven

26 Juli 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De granenmarkt zet weer stappen omhoog. Het optimisme over het hervatten van de graanexport uit Oekraïne ebt steeds verder weg. Verder gaven het USDA met het Crop Progress-rapport en het Europese JRC instituut met het Mars-bulletin een duidelijk bullish signaal af aan de markt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De granenmarkt heeft na de dip van afgelopen vrijdag weer een stap omhoog gedaan. Het septembercontract tarwe sloot gisteren €6 hoger op €331,75 per ton. Op de CBoT steeg de notering van het septembercontract tarwe met 2,9%. Soja en maïs zaten eveneens in de lift op de Amerikaanse beurs. Soja pluste 1,8% en maïs 2,3%.

De stijging van de tarwenotering wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door de aanhoudende onzekerheid over de uitvoer van Oekraïens graan via de Zwarte Zeehavens. Vrijdag werd daarover een akkoord bereikt, maar nog voor de inkt goed en wel droog was ontstonden er al twijfels over de haalbaarheid. Zaterdag werd de haven van Odessa al onder vuur genomen door de Russen met raketten. Vandaag (dinsdag 26 juli) maakte de burgemeester van Mykolajiv bekend dat ook deze haven aan de Zwarte Zee bestookt is door de Russen. Volgens de burgemeester is er een grootscheepse aanval met raketten gelanceerd op het Zuiden van Oekraïne, vanuit de Zwarte Zee en met luchtsteun, zo heeft hij op de Oekraïense staattelevisie laten weten. Wat er is geraakt en hoe groot de schade is heeft hij in het midden gelaten.

Het Witte Huis liet gisteren weten door de aanval op Odessa grote twijfels te hebben over de graandeal die vrijdag werd gesloten. De VS blijft daarom de opties verkennen om de uitvoer van graan over de landroutes verder op te voeren. "We houden nauwlettend in de gaten of Rusland zich houdt aan de toezeggingen die het in het akkoord heeft gedaan. Door de aanval kan de geloofwaardigheid van Rusland in het geding komen", laat een woordvoerder van het Witte Huis weten in een statement.

Bijstelling opbrengstprognoses
Het Europese JRC presenteerde gisteren de juli-editie van het Mars-bulletin. Ten opzicht van de vorige editie zijn de opbrengstprognoses van de meeste gewassen naar beneden bijgesteld. De gemiddelde tarweopbrengst in Europa wordt geschat op 5,54 ton per hectare. Dat is 1,4% onder het vijfjarige gemiddelde en 0,4% lager vergeleken met de juni-editie van het rapport. De grootste wijziging is echter voor korrelmaïs. De opbrengst wordt geraamd op gemiddeld 7,25 ton per hectare. Dat is 7,8% onder het vijfjarige gemiddelde en een verlaging 7,9% ten opzichte van de juni-editie van het Mars-bulletin. Droogte is de belangrijkste oorzaak voor de verlaging van de opbrengstprognoses. De gewassen die de afgelopen herfst gezaaid zijn hebben niet veel last meer gehad van de recente hittegolf in grote delen van Europa, maar gewassen als maïs en zomergerst hebben daar wel flink onder te lijden gehad.

Ook in de VS heeft het USDA de conditie van maïs en soja verlaagd. Door droogte en hitte is het maïsareaal met de status goed of excellent verlaagd van 64% vorige week naar 61% deze week. Het areaal goede of excellente soja is verlaagd met 3% naar 59% van het areaal. De oogst van wintertarwe vordert gestaag. 77% van de wintertarwe is inmiddels geoogst.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden