defotoberg / Shutterstock.com

Nieuws Vegan

Dierlijk ingrediënt mag in plantaardige margarine

4 April 2022 - Redactie Foodbusiness

Plantaardige margarine mag dierlijke ingrediënten bevatten. Dit heeft de rechtbank van Rotterdam uitgesproken in een zaak die werd aangespannen door Stichting 'Een Dier Een Vriend' (EDEV). Volgens de rechtbank vindt er geen misleiding plaats, want de productie voldoet aan Europese regelgeving. 

Stichting 'Een Dier Een Vriend' is een fel tegenstander van de bedrijfsmatige dierhouderij en wil het liefst toe naar pure plantaardige voeding. De vegan producten met dierlijke bestanddelen zijn de stichting dan ook een doorn in het oog. Zij betitelt deze zodoende als misleidend. De stichting probeert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) al een tijd te dwingen om op te treden tegen bijvoorbeeld plantaardige margarine. Daar zitten namelijk ook melkbestanddelen in.

De rechtbank in Rotterdam heeft, met verwijzing naar Europese regelgeving, aangegeven dat dit niet gaat lukken. Plantaardige margarine is, volgens de regels, plantaardig als in het vet niet meer dan 2% van dierlijke oorsprong zit. Naar andere bestanddelen wordt niet gekeken. Als die wel van dierlijke herkomst zijn (bijvoorbeeld wei-eiwit), dan heeft dat geen invloed op de benaming van het eindproduct. Het mag plantaardige margarine heten.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden