Shutterstock

Analyse Kaas

Hoge kaasprijs doet pijn bij de retail

23 Maart 2022 - Wouter Baan

De kaasprijzen weten telkens door te stoten naar hogere niveaus en laten zich niet van de wijs brengen door historische wetten in de markt. Schaarste is het sleutelwoord. De hoge prijzen leiden nog niet tot vraaguitval, al kan die klap nog wel komen. Op dit moment doet de prijsrally vooral pijn bij de retail.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Al maandenlang denken insiders dat de kaasprijzen gaan afvlakken, maar dat gebeurt telkens niet. Sterker nog, afgelopen twee weken heeft de markt hernieuwde energie gekregen. De DCA-noteringen voor Gouda en Edam zijn afgelopen week gestegen tot €4.800 per ton. Actueel staat soms al een vijf voor de prijs. Afnemers die terugbieden, vangen steevast bot. Producenten zijn bang om grote volumes op te lage contractprijzen vooruit te verkopen. Voor levering in het derde kwartaal worden prijzen van €6.000 per ton verlangd, zo geven marktpartijen aan. Afnemers zijn terughoudend om op deze hoge niveaus volumes vast te leggen, waardoor er veelal spothandel plaatsvindt. 

Op dit moment ligt de rekening op het bordje bij de retail. Zij kunnen (of willen) de snel gestegen kaasprijzen niet één op één doorbereken aan de consument, want dat schrikt af. Op dit moment zijn de kaasprijzen nog behapbaar voor veel consumenten. Wanneer de supermarktprijzen echter verder oplopen, ligt vraaguitval op de loer. Temeer omdat de koopkracht in Nederland en omliggende landen flink onder druk staat. De onderhandelingen tussen de retail en de zuivelproducenten worden hard gespeeld, zo wordt vernomen uit de markt. 

Kaasproductie fors lager
De krapte wordt bevestigd door de productiecijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In januari daalde de productie in ons land met 8,6% naar 77.000 ton. De krimp is niet geflatteerd door een feestdag, gezien nieuwjaarsdag in het weekend viel. De daling houdt verband met de lage melkaanvoer in Noordwest-Europa. Dit zet ook in omliggende landen de kaasproductie onder druk. Aan de vraagzijde krijgt de markt steun van het einde van de coronamaatregelen, vooral cheddar en mozzarella zijn in trek. De prijzen van deze kazen zijn extreem hard opgelopen. Cheddar noteert nu boven €5.000 per ton. Mozzarella is met €4.900 per ton zelfs duurder dan Gouda en Edam, terwijl deze kaas een lager drogestofpercentage kent. 

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne raakt de kaasmarkt niet direct, maar draagt wel bij aan het verhitte marktsentiment. Dit zal de komende weken waarschijnlijk minder worden. Ondertussen komt de piek van de melkaanvoer dichterbij, maar is er nog altijd geen zicht op het einde van prijsrally. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden