Shutterstock

Analyse Cacao

Cacao laat dieptepunt voor nu achter zich

21 December 2021 - Kimberly Bakker

De notering voor cacao heeft het dieptepunt van anderhalve week geleden achter zich gelaten. Afgelopen week steeg de prijs naar een ‘normaal’ niveau, gedreven door een staking van havenarbeiders in Ivoorkust. Nu die staking voorbij is, kan het marktbeeld als rustig omschreven worden.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De notering voor cacao op de Intercontinental Exchange (ICE) dook recent naar het laagste punt in zes maanden tijden. Vrijdag 10 december sloot de notering op $1.999 per ton. Omgerekend naar euro's gaat het om een bedrag van €1.772 per ton. In de dagen daarna herstelde de koers zich iets, al bleef sprake van een ondergemiddelde notering. Maandag 13 december opende de beurs op $2.079 per ton, ofwel €1.843 per ton. De week sloot vervolgens op $2.265 per ton (€2.008 per ton). Een plus van ongeveer 12% met het dieptepunt van een week eerder. En een notering die weer in lijn is met het gemiddelde.

Die stijging van de notering had voornamelijk te maken met een staking van havenarbeiders in de twee belangrijkste havens van Ivoorkust: Abidjan en San Pedro. Het feit dat het werk werd neergelegd, zou grote gevolgen kunnen hebben voor de uitvoer van cacaobonen vanuit 's werelds grootste cacaoproducerende land. Goed nieuws is dat de staking van korte duur was. Dat is ook terug te zien in de ICE-notering, die is maandag 20 december teruggezakt naar $2.205 per ton. Omgerekend is dat €1.955 per ton. Dit prijsniveau werd een half jaar eerder ook regelmatig bereikt en is dus niet schokkend.

Rustige marktomstandigheden
Kijken we naar het algemene beeld, dan zijn de marktomstandigheden in cacao op dit moment rustig. Lichte regenval en milde seizoenswinden in de meeste cacaoteeltregio's van Ivoorkust zouden bevorderend moeten zijn voor de kwaliteit en omvang van de oogst. Iets wat de prijs omhoog kan helpen. Tegelijkertijd melden dealers dat de vraag naar chocoladeproductie weer daalt, als gevolg van hernieuwde lockdowns in verschillende landen. Een gelijkblijvende notering is daarom het meest voor de hand liggend.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden