Shutterstock

Nieuws Sojaolie

Gebruik van sojaolie kan belastingkorting opleveren

29 November 2021 - Kimberly Bakker

Luchtvaartmaatschappijen die sojaolie gebruiken als brandstof voor vliegtuigen worden in de toekomst wellicht beloond met belastingverlaging. In de Verenigde Staten wordt dit plan onderzocht. Het Witte Huis wil dit inzetten als een van de middelen om tegen 2030 luchtvaartvervuiling met 20% terug te dringen.

Meer biobrandstoffen gebruiken is een van de manieren waarop de Verenigde Staten de luchtvaartvervuiling tegen 2030 met 20% willen verminderen. Wetgevingsinstanties onderzoeken daarom de mogelijkheden van belastingverlaging voor de luchtvaartinstanties die sojaolie (gaan) gebruiken als vliegtuigbrandstof. De biobrandstofmarkt riep eerder al op om als stimulus de belastingen te verlagen. Tegelijkertijd zijn milieuorganisaties fel tegen het voorstel van het Witte Huis. Zij verwachten dat dit leidt tot massale ontbossing, zowel in de Verenigde Staten als daarbuiten.

Ondersteunend voor prijzen
Mocht het plan succesvol worden doorgevoerd, dan kan dit een ondersteunend effect hebben op de prijzen van sojaolie. Sinds maart van dit jaar is de CBoT-notering voor sojaolie in Chicago flink gestegen: van $0,45 per pound op vrijdag 5 maart naar $0,52 per pound op vrijdag 26 november (+13%). In vergelijking tot maart vorig jaar is zelfs een plus zichtbaar van 116%. Toen stond de notering op $0,24 per pound. Tegelijkertijd is de notering ook behoorlijk wisselvallig. Dat heeft te maken met de opbrengstverwachting voor sojabonen in Brazilië, de grootste producent én exporteur van de grondstof.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Analyse Grondstoffen

Termijnnotering soja-olie krijgt tik van extra crush

Nieuws Grondstoffen

Graan zet toon bij dalende voedselprijzen

Analyse Grondstoffen

Europese tarwe-export blijft achterlopen

Analyse Grondstoffen

Sojaolie goedkoper door hogere productie in VS

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden