Shutterstock

Nieuws Voedselprijzen

'Voedselprijzen keren niet terug naar stabiliteit'

6 Januari 2022

Wie hoopt dat de voedselprijzen dit jaar weer dalen, wordt teleurgesteld in dit bericht. De Food and Agriculture Organization maakt donderdag 6 januari bekend dat het dit jaar nog geen stabielere marktomstandigheden verwacht.

De wereldwijde voedselprijzen hebben afgelopen jaar het hoogste niveau in tien jaar tijd bereikt. De Food Price Index kwam gemiddeld over heel het jaar uit op 125,7 punten. En het lijkt er – volgens de Food and Agriculture Organization – niet op dat een terugkeer naar stabielere marktomstandigheden dit jaar kan plaatsvinden. "Hoewel hoge prijzen normaliter zorgen voor een hogere productie, laten de hoge inputkosten, aanhoudende coronapandemie en onzekere klimatologische omstandigheden weinig ruimte voor optimisme."

De hoge voedselprijzen hebben afgelopen jaar bijgedragen aan een gigantische stijging van de inflatie. De Food and Agriculture Organization waarschuwde daarom eerder al dat de hogere voedselprijzen met name de armere bevolkingsgroepen in gevaar brengen, zeker in landen die afhankelijk zijn van invoer.

Daling in december
Overigens moet wel vermeld worden dat de Food Price Index over december iets gedaald is. Alleen zuivelproducten werden duurder, vanwege een dalende melkaanvoer. "Deze maand was weinig vraag zichtbaar. Wij verwachten dat dit onder meer komt door de bezorgdheid over de impact van de omikronvariant van het coronavirus en de eerste leveringen van de  tarweoogsten vanaf het zuidelijk halfrond."

foodbusiness.nl

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.
De (grondstof)prijzen zijn flink in beweging, de ontwikkelingen in de wereld volgen zich in rap tempo op. Duiding in crisistijd is essentieel om goed te kunnen anticiperen. Juist nu is het belangrijk om over gedegen, actuele informatie en data te beschikken. Met een abonnement van Foodbusiness kunt u gefundeerde bedrijfsbeslissingen nemen. Bekijk het aanbod

Nieuws Voedselprijzen

Voedselprijsindex maakt wederom grote sprong

Nieuws Voedselprijzen

'Voedselprijzen gaan flink stijgen door oorlog'

Nieuws Voedselprijzen

Voedselprijsindex stijgt naar nieuw record

Nieuws Voedselprijzen

Voedselindex blijft op hoogste niveau in tien jaar

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief