Shutterstock

Analyse Energie

Elektriciteitsprijs daalt fors door hernieuwbare energie

9 April 2024 - Matthijs Bremer

De gasprijs is na een korte daling weer gestegen. De hogere prijzen zijn vooral te wijten aan het naderende koudere weer. Toch blijft de prijs lager dan de prijs van LNG. Daarnaast was stroom vorige week behoorlijk goedkoop door de stevige zonne- en windkracht.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gasprijs is na een initiële daling weer gestegen. Op dinsdag 2 april werd gas voor €26,20 per megawattuur verhandeld. Één dag later (woensdag 3 april) stond de gasprijs op het laagste punt van de week, bij een stand van €25,56. Daarna steeg de prijs constant tot maandag 8 april. Op dat moment bereikte de gasprijs het niveau van €27,27.

Met het warme weer van afgelopen weekend in het vooruitzicht, zette de gasprijs een forse stap naar beneden. Met temperaturen van rond de twintig graden was het de laatste dagen fors warmer dan in deze tijd van het jaar normaal is, waardoor de vraag voor verwarming min of meer nihil was. Door het zachte weer worden de gasvoorraden op het moment netto gevuld. Op Europese schaal waren de reserves voor 59,4% gevuld. Daarnaast zijn de verstoringen die het Noorse gasnet plaagden grotendeels verholpen. In maart stond de gasprijs een stuk hoger, aangezien meerdere Noorse gasvelden tegelijk hun levering fors naar beneden bijstelden na verschillende verstoringen.

De hogere gasprijs is met name het gevolg van de veranderende weersomstandigheden. De komende dagen dalen de temperaturen echter weer naar het typische niveau van net boven de 10 graden, waardoor weer lichte gasvraag ontstaat voor verwarming. Daarnaast triggerde een kleine verstoring aan het Noorse gasnet de stijging sinds woensdag 3 april.

LNG-markt
Ondertussen blijft de Aziatische markt dominant op de LNG-markt. In maart is de export richting Aziatische landen met 11,5% toegenomen van 22,73 miljoen ton in februari tot 24,16 miljoen ton in maart, zo blijkt uit data van maritieme databroker Kpler. Nu de prijs laag is, kiezen Aziatische landen ervoor om toe te slaan. Het grootste deel van die stijging is toe te schrijven aan de lage LNG-prijzen rond het eind van de winter. Op 23 februari bereikte de prijs van LNG het laagste niveau sinds de oorlog in Oekraïne. De LNG-prijs was op dat moment $8,30 per mmBtu.

Door de hogere vraag zit de prijs sinds maart weer in de lift. Vorige week steeg de prijs van $9,40 naar $9,50. Daarmee groeit het verschil tussen de prijs van LNG en de TTF, waardoor de export naar Europa relatief onaantrekkelijk blijft. Dit leidde tot een daling van de LNG-importen van 11% van 10,23 ton in februari miljoen ton in februari tot 9,1 miljoen ton in maart. Vorig jaar importeerde de Europese Unie in maart nog 11,34 miljoen ton LNG.

Elektriciteitsprijs dipt fors
De elektriciteitsprijs zakte dit weekend fors weg. Op dinsdag 2 april werd elektriciteit voor €41,87 per megawattuur verhandeld. Een dag later (woensdag 3 april) bereikte de elektriciteit zijn hoogste punt van de week, bij een stand van €77,57. In het weekend zakte de prijs fors, tot een niveau van €11,70 op zondag 7 april. Maandag 8 april steeg de elektriciteitsprijs fors tot €82,92.

Eigenlijk was deze week maar één factor van belang van de prijs en dat was de productie uit hernieuwbare bronnen. Het mooie, maar winderige weer van het weekend had duidelijk zijn weerslag op de elektriciteitsmarkt. Bijna heel de week was de productie van zonne- en windenergie fors. In totaal nam zonne-energie 20,2% van alle stroomvraag voor haar rekening. Met windenergie werd zelfs 40,2% van alle stroom van de week opgewekt. Daardoor kwam het aandeel van vrijwel gratis energie uit op 60,4%. Vanaf donderdag was de productie uit hernieuwbare bronnen vrijwel constant hoog, met duidelijke piekmomenten in de middag, vanwege de productie van zonne-energie.

Daarbij vond een duidelijke piek plaats op zondag. Het zonnige weer zorgde zondag 7 april voor een enorme piek van 24,2 gigawatt. Daarnaast gaf windenergie een degelijke basis van tussen de 2,6 gigawatt rond middernacht en 7,96 gigawatt om twee uur 's middags. De ironie is dat die grote productie plaatsvond op de dag dat een groot deel van de industrie stillag. Daardoor moest maar liefst een derde van alle zonne- en windenergie worden afgeschakeld.  

Transitie in volle gang
Daarnaast is de energietransitie in volle gang. In 2023 is de energiebalans sterk veranderd, zo blijkt uit een recent persbericht van de Europese Unie. Vergeleken met 2022 daalde het aandeel van gas met 16%. Opmerkelijk is dat dit niet gepaard ging met een stijging van het aandeel van kolen. Het tegendeel is waar, aangezien het aandeel van kolen in de energiemix met 28% afnam.

Met name het aanbod van hernieuwbare bronnen nam fors toe. In totaal steeg het aandeel van zonne-energie met 17% en nam het aandeel van windenergie met 14% toe. Ook de stijging van waterkracht was met 17% fors. Daarnaast steeg het aandeel van kernenergie met 2%. Dit percentage is wat geflatteerd, aangezien de prominente Franse kerncentrales een groot deel van het jaar in onderhoud waren. Tenslotte zorgde een daling van de elektriciteitsvraag met 3% voor een lagere vraag naar elektriciteit uit fossiele bronnen.      

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden