Agrifoto

Nieuws Grondstoffen

Subsidie gezonde voeding op basis aardappelzetmeel

4 Maart 2024 - Linda van Eekeres

Project Fibers van aardappeltelerscoöperatie Royal Avebe en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) krijgt een Europese subsidie van €1,4 miljoen vanuit het Just Transition Fund (JTF). Het project richt zich op positieve gezondheidseffecten van nieuwe (aardappel)zetmeelderivaten op de darmen.

Fibers is een afkorting van Functional Ingredients by Enzymatic Redesign of Starch. Binnen het project worden van het aardappelzetmeel van Abeve zetmeelderivaten ontwikkeld op basis van enzymtechnologie van CarbExplore Research. Dit levert duurzame zetmeelingrediënten op voor plantaardige voeding. Voorbeelden van producten die met aardappelzetmeel worden gemaakt zijn plantaardige roomkaas, kwark en yoghurt.

Hierbij wordt gelet op gezondheidsvoordelen en textuur, aldus de partijen in een persbericht. "Bijvoorbeeld plantaardige kwark die vetarm is, maar wel een rijke en romige smaak heeft." Vervolgens onderzoekt Paul de Vos van het UMCG welke gezondheidsvoordelen er zijn. Hij richt zich daarbij op de darm en darmbacteriën. 

Bij Avebe merken ze dat er steeds meer aandacht is voor voeding op basis van duurzame plantaardige ingrediënten, zegt Marc Laus, technology officer Product & Applications bij Avebe in het persbericht. "Voor Avebe is het belangrijk om te blijven innoveren en te verduurzamen. Met de opgedane kennis vanuit project Fibers kunnen we onze groene zetmeelportfolio vergroten."

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda is eindredacteur van Foodbusiness. Daarnaast schrijft zij artikelen, met de focus op logistiek, markttendensen en de invloed van politieke beslissingen op de voedingsmiddelenindustrie.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden