Shutterstock

Analyse Energie

Hoge vulgraad rots in de branding voor gasprijs

16 Januari 2024 - Matthijs Bremer

Stabiliteit overheerst de gasmarkt op het moment. Opvallend genoeg reageert de gasprijs amper op lage temperaturen of geopolitieke gebeurtenissen. Ondertussen steeg de elektriciteitsprijs wel door het koudere weer. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gasprijs is op het moment behoorlijk stabiel. Op dinsdag 9 januari stond de TTF op €30,64. Vervolgens steeg de prijs met horten en stoten tot €31,99 op vrijdag 12 januari, om daarna weer te dalen. Maandag 15 januari opende de gasprijs op de laagste stand sinds 30 mei, bij een stand van €30,30.

De gasprijs roert zich op het moment amper. Dat is opmerkelijk, aangezien het afgelopen week behoorlijk koud was Europa. Gemiddeld gezien resulteerde dit in een gasvraag van 5% boven het gemiddelde in deze tijd van het jaar. Goedgevulde gasreserves zorgen echter dat de gasprijs niet uit de bocht schiet. Op het moment zijn de reserves nog altijd voor 75% gevuld. Naast de goedgevulde reserves zorgen ook lage Aziatische spotprijzen voor LNG voor een lage gasprijs. Op het moment wordt voor LNG op de Aziatische markt $10,10 per mmBtu afgerekend. Dat is fors lager dan eind 2023 toen meer dan de $15 werd afgerekend.

Ook nieuwe ontwikkelingen in de rode zee hebben geen duidelijk effect op de gasmarkt. Dit weekend kwamen vier Qatarese LNG-schepen stil te liggen in de rode zee, door de aanvallen op verschillende schepen van de laatste twee maanden. Ook de aankondiging dat Qatar door de aanvallen van Houthi-rebellen geen gas meer door de rode zee verscheept, krijgt geen grip op de markt. Schepen varen sinds maandag 15 januari rond Kaap de Goede Hoop. Dat kost ongeveer 10 dagen en €1 miljoen per vaart extra. De extra kosten brengen niet alleen het risico op duurder gas met zich mee, maar ook het gevaar dat LNG op de spotmarkt eerder naar Azië wordt geëxporteerde, aangezien de extra kosten voor de Europese markt fors hoger uitvallen. Dat de markt niet op de gebeurtenissen reageert, duidt op het vertrouwen dat de gasreserves ruim voldoende gevuld zijn om de rest van het jaar mee door te komen.

Elektriciteitsprijs reageert sterker
De elektriciteitsprijs staat op het hoogste punt sinds begin december. Op dinsdag 9 januari werd elektriciteit voor €96,88 per megawattuur verhandeld. Tot en met donder 11 januari steeg de elektriciteitsprijs, tot €107,86. Tot het weekend zakte de prijs. Op zondag 14 januari daalde de prijs, tot €80. Maandag 15 januari opende de week bij een relatief lage stand van €84,53.

Het weer is een dominante factor in de hogere elektriciteitsvraag. Vooral de lage temperaturen zijn in deze periode een belangrijke factor. Een belangrijke oorzaak voor de hogere elektriciteitsprijs is Nederland fors extra stroom produceerde voor de export. Die export is vooral het gevolg van de kou in Scandinavië, waar temperaturen geregeld onder de 15 graden Celsius lagen. Dat er vanuit Scandinavië veel vraag kwam, mag niet verbazen. In die landen wordt overwegend elektrisch verwarmd.

Daarnaast ging het koude weer ten koste van de productie ven hernieuwbare energie. Op koude dagen daalt de windkracht over het algemeen en dat is nu iet anders. In totaal daalde het aandeel van windenergie in de Nederlandse stroommix met zo'n 15 procentpunten tot 31,4%. Daartegenover was het wel te merken dat het een minder vaak regende. Daardoor compenseerde 6% aan zonnestroom een deel van het verlies aan stroom van windturbines. In totaal was het percentage aan vrijwel gratis stroom 37,4%. Een daling van 11,2% ten opzichte van vorige week.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden