Shutterstock

Analyse Energie

Nieuw innovatief windpark op zee in de maak

19 September 2023 - Matthijs Bremer

De energieprijs blijft deze nazomer stijgen. Vooral de lagere productie van zonne-stroom duwt de elektriciteitsprijs licht omhoog. Daarnaast heeft netbeheerder Tennett aangekondigt met een Amerikaanse partner te werken aan een nieuw windpark op zee.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De elektriciteitsprijs daalde aflopen week vrijwel constant. Op dinsdag 12 september stond de elektriciteit op het hoogste punt van de week, bij een stand van €127,89 megawattuur. Opvallend genoeg stond de EPEX niet zondag maar maandag op het laagste punt van de week, bij een stand van €87,60.

De elektriciteitsprijs viel deze week net wat hoger uit dan vorige week. De hogere prijs lijkt vooral toe te schrijven aan lagere opbrengsten uit hernieuwbare bronnen. Ruim 25% van de elektriciteit werd door zonnecollectoren opgewekt. Vorige week ging het nog om 32,7%. De opbrengsten vielen vooral lager uit omdat de hoeveelheid zon per dag behoorlijk kon verschillen. Dit had als neveneffect dat de uurtarieven soms behoorlijk schommelde. Gemiddeld gezien lag de prijs tussen de €70 en €180, maar soms waren er veel hogere uitschieters. Maandag 11 september werd bijvoorbeeld twee uur lang een prijs van €460 per megawattuur betaald.

De opbrengsten van windenergie stegen ten opzichte van vorige bleef, maar bleven met een aandeel van 7,1% nog altijd laag. In totaal werd 41,7% van alle stroom door gas opgewekt. Om de kosten wat te drukken werden de kolencentrales bijgeschakeld. Daarmee werd een aandeel van 7,8% aan gas uitgespaard. De relatief lage opwek uit hernieuwbare bronnen spiegelt de situatie van vorige week. Door een net wat lagere productie uit hernieuwbare bronnen viel de stroomprijs in het begin van de week hoog uit. Dat het wat afkoelde leek de stroomprijs een zetje naar beneden te hebben gegeven. Gedurende de week daalde de stroomprijs echter wel weer door de lagere vraag voor airco's.  

Oranjewind
Daarnaast hebben TenneT en de Amerikaanse bouwer van windturbines en zonnepanelen RWE een overeenkomst getekend over de aanleg van een groot nieuw windpark op zee. In 2027 moet het windpark genaamd Oranjewind 800 MW leveren aan het Nederlandse energienet.

Het project heeft een aantal innovatieve elementen. Zou gebruikt RWE batterijen om te veel opgewekte energie op te slaan. Op deze manier kan het park een constantere hoeveelheid energie leveren en is het risico op netcongestie een stuk kleiner. Daarnaast is er een radarsysteem in het park opgenomen dat vroegtijdig kan voorspellen wanneer er afgeschakeld moet worden. Om de stabiliteit te vergroten zijn er daarnaast drijvende zonnepanelen opgenomen. Als het niet waait, is het namelijk waarschijnlijker dat de zon schijnt en als de zon niet schijnt, waait het vaak.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden