Shutterstock

Analyse Energie

Gasmarkt niet onder de indruk van stakingen

13 September 2023 - Matthijs Bremer

De stakingen in de Australische LNG-sector zorgen nog altijd voor reuring op de gasmarkt. Door de lage vraag op de Aziatische markt blijven de effecten relatief beperkt. Al zorgt een hogere importprijs van Amerikaans vloeibaar gas voor een wat volatielere markt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gasmarkt is inmiddels weer in een stuk rustiger vaarwater beland dan een week of drie geleden, maar is nog altijd behoorlijk volatiel. Op maandag 5 september stond de TTF op €34,45 per megawattuur. De volgende dag bereikte de gasprijs het laagste punt van de week, bij een stand van €31,07. Vervolgens steeg de prijs tot maandag 11 september. Die dag bereikte de TTF een notering van €35,85.

De gasmarkt is nog altijd in de ban van stakingen bij Chevron. Al weken blijft de dreiging van industriële acties op de Australische markt doorsluimeren. De Australische LNG-exporteur levert om en nabij de 5% van alle LNG op de wereldmarkt. Even leken de staking minder grip op de markt te krijgen. Nadat er melding werd gedaan pogingen tot mediation tussen het bedrijf en de Australische vakbonden, zakte de prijs op de TTF naar €31,07. Al snel bleek de hoop op een gezamenlijke oplossing echter vervlogen en besloten de vakbonden tot stakingen over te gaan. Diezelfde dag nog vertrokken vijftig medewerkers van het eerste boorplatform.  

Dat de gasprijs niet zoals bij de eerdere dreiging van een week of drie geleden tot boven de €40 oploopt, komt door relatief lage vraag  op de Aziatische markt, de voornaamste kernmarkt van de Australische LNG-sector. De Aziatische LNG-prijs is vrijdag 8 september ondanks de start van de stakingen bij Chevron gedaald. Dit is opvallend, aangezien Australische LNG vooral op de Aziatische markt wordt afgezet.

Toch is het gevaar verre van geweken. Het is een kwestie van tijd tot de vraag toeneemt in verband met het invallen van het verwarmingsseizoen. Daarbij steekt mogelijk ook weer een oud risico de kop op en dat is groeiende vraag vanuit China. Het Aziatische land voor een periode tot eind 2024, naast het gas dat het voor langere tijd gecontacteerd heeft, inmiddels twaalf extra scheepsladingen LNG besteld.

Wel nam de Amerikaanse LNG-prijs toe. Dit komt voornamelijk door een groeiende vraag uit Europa. Op het moment neemt de gasvraag in Europa toe door de naderende herfst. Hoewel er nog amper gas wordt gevraagd voor verwarming van woningen, neemt de gasvraag voor elektriciteit toe omdat zonnepanelen minder stroom leveren. Al blijft ook deze vraag door de hoge vulgraden relatief beperkt. Europa's gasreserves zijn op het moment voor 94% gevuld. De extra gastoevoer moet er vooral voor zorgen dat de gasreserves niet extra hoeven te worden bijgevuld.

Noorse velden
Dat de Europese gasprijs gevoelig blijkt voor de Amerikaanse LNG-tarieven, komt nog altijd door de werkzaamheden in de Noorse gassector. Door onderhoud zijn de volumes uit Noorwegen alweer enkele weken zo goed als gehalveerd. Vooral onderhoud aan het grote Troll-veld blijft voor flink wat druk op de gasmarkt zorgen. Op maandag 12 september werden de werkzaamheden wederom uitgesteld.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden