Shutterstock

Analyse Energie

Gasmarkt trekt zich minder van vakbond aan

6 September 2023 - Matthijs Bremer

De gasmarkt lijkt een stuk minder volatiel dan de laatste paar weken. Nieuws over mediation in de Australische LNG-sector lijkt de gasmarkt behoorlijk tot rust te hebben gebracht. Opvallend genoeg lijkt de nieuwe stakingsdreiging de markt niet in beroering te brengen, ondanks de stevige werkzaamheden aan de Noorse gasvelden.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op woensdag 30 augustus werd gas voor de hoogste prijs van de week verhandeld. Op dat moment noteerde de TTF €39,38. Daarna daalde de gasprijs vrijwel constant. Op maandag 4 september werd gas voor €33,57 verhandeld. Op dinsdag 4 september steeg de prijs licht tot €33,95.

De lagere notering volgt op het nieuws dat het Australische LNG-bedrijf Chevron een mediationtraject met de vakbonden is gestart. Volgens analisten lijkt het erop dat stakingen uitblijven. De gasmarkt was afgelopen maanden in de ban van mogelijke stakingen bij de twee grote Australische gasbedrijven Chevron en Woodside Energy. Toch blijft de situatie spannend. Op dinsdag 5 september gaven de Australische vakbonden aan dat er op het moment een totale staking wordt gepland, mochten de onderhandelingen klappen. Opvallend is dat de TTF maar licht reageerde op het nieuws. Het lijkt erop dat de markt vertrouwen heeft in de lopende onderhandelingen en de uitspraken van de vakbonden met een korreltje zout neemt.

Het nieuws is des te opvallender aangezien verschillende Noorse gasvelden nog altijd in onderhoud zijn. Sterker nog, op maandag 4 september kwam naar buiten dat de gastoevoer vanuit Noorwegen op het moment op het laagste punt sinds september 2019 staat. Sinds 26 augustus is het grote Troll-veld buiten gebruik, maar de laatste weken stopten ook de Visund- en Kvitebjorn-velden. Daarnaast blijken ongeplande werkzaamheden aan het Dvalin-veld noodzakelijk.

Industriële cijfers
Dat de gasprijs niet al te sterk op het de mogelijke stakingen in Australië reageert, komt onder meer door nieuwe cijfers over de Duitse economie. Uit recente cijfers blijkt dat de Duitse economie sneller begint te krimpen Het Duitse PMI daalde in augustus tot 44,6 punten. Bij een PMI van 50 is er sprake van groei noch krimp. Een cijfer van onder de 50 duidt op krimp. Een lager cijfer staat binnen het PMI voor een grotere krimp. In juli was het PMI nog 48,5. De industrie is nog altijd lijdend voor de zwakkere economische prestaties, hoewel de dienstensector nu voor het eerst sinds de Oekraïneoorlog ook in omvang afneemt. De zwakke Duitse economie heeft directe gevolgen voor de gasvraag. Tussen januari en augustus 2023 namen de Duitse gasimporten met 17,9% af ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Daarnaast lijkt de Europese vraag te dalen door de hoge vulgraden. Gemiddeld gezien zijn de Europese gasreserves voor ruim 93% gevuld. De Nederlandse vulgraad ligt daar met 95% zelfs nog net boven. Daarmee is het doel van de Nederlandse Gasunie in zicht en lijkt een volledige vulling van de reserves haalbaar. Analisten wijzen op de hoge vulgraden als belangrijkste reden voor de weinig volatiele gasprijs. Al lijkt deze verklaring niet zaligmakend. Twee weken geleden lag de vulling van de reserves al ver voor op de verwachtingen, maar wist de verstoring van de Australische LNG-markt de prijs van de TTF richting de €44 te sturen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden