Shutterstock

Analyse Electriciteit

Pieken vlakken af maar stroom blijft relatief duur

7 Maart 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De elektriciteitsprijs was de afgelopen week opvallend stabiel. De prijs blijft overigens nog wel op een relatief hoog niveau. Het voorzichtig aan weer opstarten van de Franse kerncentrales zou daar de komende maanden misschien verandering in kunnen brengen. Verder klinkt er kritiek op de plannen van het Nederlandse ministerie van Financiën voor wat betreft de netbeheerder TenneT.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De elektriciteitsprijs bewoog vooral zijwaarts de afgelopen week. Tussen het hoogste en laagst punt zat in de afgelopen dagen maar een gat van €20 per MWh. Zoals min of meer gebruikelijk noteerde de Epex Spot Day zondag de laagste prijs van de week op €122,45 per MWh. Gisteren (maandag 6 maart) steeg de prijs naar €141,25 per MWh. Vandaag is die echter alweer gezakt naar €123,17 per MWh. De dagen worden weer wat langer en we hebben redelijk wat wind gehad. De toppen in de markt worden daardoor iets afgevlakt. Aan de andere kant blijft gas relatief goed aan de prijs waardoor de prijs op de Epex Spot Day Ahead niet echt de kans krijgt weg te zakken.

Kernenergie is en blijft een veel besproken onderwerp op de Europese elektriciteitsmarkt. Het Belgische Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (Fanc) heeft de Belgische regering geadviseerd tegen het langer openhouden van de drie oudste kerncentrales van het land. België had oorspronkelijk het plan alle kerncentrales in 2025 te sluiten. Door de oorlog in Oekraïne en de daaruit volgende problemen met de levering van voldoende Russisch gas wil de regering een aantal kernreactoren toch langer openhouden. Anders zou het land de komende jaren in de problemen kunnen komen met de leveringszekerheid. In plaats van de oude reactoren langer open te houden stelt het Fanc voor om de plannen om de twee nieuwere reactoren open te houden te herzien. Het agentschap pleit er in het advies voor om de plannen voor het updaten van de veiligheidssystemen voor de reactoren over een langer periode uit te smeren en zo acute tekorten aan elektriciteit de twee komende winters te voorkomen.

In Frankrijk worden de kerncentrales weer in bedrijf gesteld na de (deels) ongeplande onderhoudswerkzaamheden in 2022. Frankrijk had afgelopen jaar de kleinste productie van nucleaire energie door onder andere problemen met corrosie in een aantal reactoren. Analisten verwachten dat dit jaar Frankrijk weer netto exporteur wordt van elektriciteit. Afgelopen jaar was Frankrijk voor het eerst sinds 1980 netto importeur van stroom. Dat viel ongelukkigerwijs gelijk met de oorlog in Oekraïne die de Europese energiemarkt op zijn kop zette.

Toch is het zeker niet gezegd dat de Europese elektriciteitsmarkt door het ruimere aanbod van Franse kernenergie weer naar een meer normale situatie gaat. In de Alpen is deze winter relatief weinig sneeuw gevallen. Verschillende analisten waarschuwen dat de stuwmeren van de waterkrachtcentrales onvoldoende gevuld zijn. Een ander potentieel gevaar is dat de rivieren de komende zomer te weinig koelwater aanvoeren voor het koelen van de kolen-, gas- en kerncentrales. Afgelopen zomer hebben energiecentrales daardoor ook al af moeten schakelen.

Afhankelijk
De Duitse bondskanselier Scholz ligt ondertussen op koers om zijn volgende grote klapper op energiegebied te maken. Nadat de Duitse overheid eerst de portemonnee trok om de Duitse energie gigant Uniper (met onder meer een kolencentrale op de Maasvlakte) voor een bedrag te steunen dat op kan lopen tot €50 miljard en het een grote gasdeal sloot met Qatar, lijken nu de gesprekken over de overname van de activiteiten van het Nederlandse TenneT in Duitsland in een stroomversnelling te komen. Volgens Reuters zouden de Duitser €20 miljard willen betalen om het Duitse netwerk van TenneT over te nemen. De overname is ter tafel gekomen omdat de enige aandeelhouder van TenneT (de Nederlandse staat) er de voorkeur aan geeft dat het bedrijf voornamelijk nog investeert in de Nederlandse infrastructuur. Dat is overigens een vrij omstreden besluit. TenneT is na de overnames van Essent (RWE Duitsland), Nuon (Vattenfall Zweden) en Eneco (Mitsubishi Japan) één van de laatste grote Nederlandse nutsbedrijven die ook nog daadwerkelijk in Nederlandse handen zijn. Critici stellen dat Nederland zich door het afstoten van de buitenlandse activiteiten van TenneT en de afslanking van het bedrijf wel erg afhankelijk maakt van buitenlandse partijen voor de elektriciteitsvoorziening.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden