Shutterstock

Analyse Elektriciteit

Stroomprijs eindgebruiker beginnen te normaliseren

28 Februari 2023 - Matthijs Bremer

Wind- en zonne-energie drukten de elektriciteitsprijs ook deze week weer stevig, waardoor de elektriciteitsprijs gemiddeld gezien behoorlijk stabiel bleef. Toch steeg de prijs lichtjes ten opzichte van de week ervoor. Door relatief grote verschillen in de weersomstandigheden, liepen de uurprijs van elektriciteit soms behoorlijk uiteen. Daarnaast zorgde de lagere temperaturen voor opwaartse prijsdruk op de elektriciteitsmarkt en resulteren de lagere handelsprijzen van energie in lagere contractprijzen voor de gebruiker.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De elektriciteitsprijs lag de afgelopen zeven dagen net iets hoger dan de week ervoor. Op dinsdag 21 februari werd elektriciteit voor €137,84 per megawattuur verhandeld. Op 22 februari steeg de prijs op de Epex naar het hoogste punt van de week, bij een stand van €144,80. Tot vrijdag 25 februari daalde de prijs naar €106,78. In het weekend steeg de elektriciteitsprijs weer. maandag 27 februari steeg de stoomprijs naar €140,61.

Over de week genomen blijft de strooprijs redelijk stabiel. De relatief hoge productiviteit van hernieuwbare bronnen hielp hierbij. Zon en windenergie hadden deze week een aandeel van 29,2% in de Nederlandse energiemix. Vooral de benuttingsgraad van kolencentrales daalde van 77% naar 64%, maar ook in het gasverbruik daalde licht. Het aandeel van gas in onze energiemix daalde van 41,5% naar 40,5%. Daarnaast hielp ook de gasprijs de elektriciteitsprijs weer wat omlaag. Tussen woensdag 22 en vrijdag 24 februari kwam de gasprijs weer even boven de €50 uit, maar daarna daalde de gasprijs weer tot €48,30. Sinds september 2021 stond de gasprijs niet zo laag.

Dat de prijs toch iets hoger uitkwam was vooral het gevolg van minder stabiele windcondities. Daardoor varieerden de zon- en windkracht deze week behoorlijk. Als gevolg van de minder stabiele weercondities varieerde de uurprijs van €60 tot €160. Daarnaast zorgde kouder weer voor een hogere elektriciteitsprijs. In veel Europese landen neemt de elektriciteitsvraag bij kouder weer toe, omdat er elektrisch verwarmd wordt. Dit verklaart de stijgende energieprijs in het weekend, toen het kwik ineens flink daalde.

Consumentenprijzen vakken flink
De lagere energieprijzen drukken langzaam maar zeker hun stempel op de energieprijzen van eindgebruikers. Na Budgetenergie, Vattenfall en Essent kondigt ook Eneco aan dat ze hun tarieven voor een variabel contract verlagen. Vanaf 1 april betalen klanten met een variabel contract ongeveer 50% minder voor hun gas en stroom. Als eerste grote speler levert het bedrijf daarmee energie voor tarieven onder het prijsplafond van de overheid.

De nieuwe tarieven Vattenfall en Essent vielen ook ongeveer 50% lager uit, maar komen nog net boven het prijsplafond uit. Hoewel Budgetenergie eerder al een tarief onder het plafond presenteerde, is het contract van deze leverancier minder representatief voor de markt. Budgetenergie koopt namelijk vaker energie in dan de grote spelers en stelt hun contractprijzen eerder bij.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden