Shutterstock

Analyse Elektriciteit

Tegenvaller in Frankrijk te merken op de stroommarkt

11 Januari 2022 - Redactie Foodbusiness

De dalende trend in de prijs voor elektriciteit - als gevolg van voldoende aanbod van windstroom en een kleinere vraag door de feestdagen - is doorbroken. Onder meer door een stijgende vraag en een achterblijvende productie van stroom zit de prijs weer in de lift.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs voor elektriciteit op de EPEX Spot-notering liep vorige week op tot €222,10 per MWh. Richting het weekend zakte de prijs terug, tot €153,74 per MWh op zondag 9 januari. Dat is in vergelijking tot januari 2021 een flinke prijsstijging, maar tegelijkertijd stabiel met november. Zondag 9 januari is de notering naar €259,11 per MWh gestegen. Daarmee is de dalende trend die na 21 december werd ingezet, doorbroken.

Tegenvaller bij Franse kerncentrales
Analisten noemen diverse oorzaken voor de prijsstijging. Naast een kleiner aanbod van stroom uit windturbines en de toename van de vraag door het einde van de schoolvakanties, spelen ook onderhoudswerkzaamheden aan kerncentrales in Frankrijk een rol. Medio december werd bij de centrale in Civaux corrosie gevonden in het veiligheidssysteem van een van de reactoren. Naast de twee reactoren van de centrale in Civaux zijn ook de reactoren van de centrale in Chooz stilgelegd voor inspectie, omdat die van hetzelfde type zijn. De inspectie van reactor Chooz 1 is nog gaande, maar in Chooz 2 is corrosie gevonden.

Samen met de Franse autoriteit voor nucleaire veiligheid, ASN, zoekt EDF nu naar een oplossing voor het probleem. De datum van 23 januari, waarop de reactor weer in bedrijf moest worden genomen, is in elk geval van de baan, meldt EDF. De verwachte datum waarop de reactoren weer in gebruik worden genomen is verschoven naar eind april.

Capaciteit op laag niveau
De Franse netbeheerder RTE liet eerder al weten dat de capaciteit van de kerncentrales in januari op het laagst niveau in jaren lag. De langere onderhoudsperiode aan de kerncentrales is een tegenvaller in de Europese energievoorziening, waar een beperkte voorraad gas zorgt voor hoge prijzen en de opbrengsten van stroom uit windturbines de laatste weken wisselend is.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden