Shutterstock

Analyse Elektriciteit

Gebrek aan wind zorgt voor tekort aan stroom

20 December 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De prijs voor elektriciteit is afgelopen week flink gestegen. Een gebrek aan wind en de hoge gasprijs zijn belangrijke factoren in deze prijsstijging. Om leveringszekerheid te garanderen en toch elektriciteit op te wekken zonder CO2 uit te stoten, wordt zowel op nationaal als Europees niveau serieus over nucleaire energie sproken.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs voor elektriciteit zat afgelopen week flink in de lift. Op maandag 13 december stond de EPEX Spot-notering op €241,87 per MWh. Gedurende de week is dat opgelopen naar €337,27 per MWh, op vrijdag 17 december. Al is de prijs voor stroom inmiddels wel weer gedaald, tot €289,66 per MWh op zondag 19 december. Daarmee blijft stroom overigens nog steeds flink aan de prijs.

Een combinatie van factoren zorgt voor deze ongekend hoge prijzen. Het stroomaanbod uit windturbines valt - door rustig winterweer - tegen. Dat betekent dat in de totale energiemix bijna 80% uit conventionele bronnen komt en nog eens 10% uit biomassa. De gas- en kolengestookte centrales zien daarnaast een forse stijging van de prijzen voor gas en CO2-rechten. Daar komt bij dat door onderhoud aan kerncentrales in Frankrijk minder capaciteit is op het Europese net.

Verwacht wordt daarom dat de elektriciteitsprijs deze week nog verder kan stijgen. De weerberichten voorspellen rustig winterweer, met temperaturen enkele graden onder normaal voor deze tijd van het jaar. Het aanbod van windenergie blijft tegenvallen en het koudere weer zorgt voor een grotere vraag naar gas.

Kernenergie
Als oplossing voor de leveringszekerheid van elektriciteit staat kernenergie inmiddels prominent op de agenda. In het regeerakkoord, dat vorige week werd gepresenteerd, is afgesproken de kerncentrale in Borssele langer te houden en is de wens kenbaar gemaakt om twee nieuwe kerncentrales te bouwen. Ook op Europees niveau wordt steeds positiever gereageerd op kernenergie. Frankrijk is sinds jaar en dag groot pleitbezorger van nucleaire energie als 'schone' energiebron waarbij geen CO2 vrijkomt. Door de huidige problemen op de energiemarkt en om Europa onafhankelijker te maken van buitenlandse leveranciers krijgt Frankrijk meer medestanders, waaronder Nederland.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden