Jer123 / Shutterstock.com

Nieuws Financieel

'Na krimp Q1 lichte groei economie 2023 en 2024'

8 Juni 2023 - Linda van Eekeres

Ondanks een krimp in het eerste kwartaal groeit de Nederlandse economie volgens een prognose van de Rabobank in 2023 met 0,6% en in 2024 met 0,9%. De vraag naar goederen en diensten blijven volgens de bank redelijk op peil, maar personeelstekorten staan verdere groei in de weg.

Het eerste kwartaal liet een krimp zien. Dit zag de Rabobank niet aankomen. Hoofdeconoom Ester Barendregt van RaboResearch verklaart dat in een persbericht: "Deels komt dit doordat het CBS de kwartaalcijfers van 2022 heeft gereviseerd, maar vooral doordat de economie in het eerste kwartaal van 2023 een verrassende krimp liet zien, terwijl wij uitgingen van een ruime plus. Vooral de lagere export en de afbouw van voorraden waren debet aan de krimp in het eerste kwartaal."

Over het hele jaar gaat Rabobank uit van een lichte groei van 0,6%. "Het aantal faillissementen ligt weliswaar fors hoger dan vorig jaar, maar is in historisch perspectief nog altijd laag. En hoewel de koopkracht van huishoudens onder druk staat door de hoge inflatie, nemen de lonen inmiddels sterk toe, heeft een recordaantal Nederlanders betaald werk en steunt de overheid de inkomens. De vraag van consumenten blijft dus op peil", aldus Barendregt. Ook de overheid zorgt door consumptie en investeren voor een bodem in de economie, maar Rabobank houdt er ook rekening mee dat het de overheid niet lukt om alle geplande uitgaven ook werkelijk te doen.

Bedrijfs- en woninginvesteringen staan onder druk. Rabobank verwacht niet dat bedrijfsinvesteringen een duikvlucht nemen, maar de woninginvesteringen gaan in haar ramingen wel fors omlaag, vooral volgend jaar. Er worden namelijk minder nieuwe huizen gebouwd en minder bestaande woningen verkocht.

In veel sectoren nam in het eerste kwartaal de productie af door personeels- en materiaaltekorten. De bank verwacht dat deze uitdagingen blijvend zijn. De industriesector nam met iets meer dan 1% af. De bouw groeide 2,4%. Ook de landbouwsector groeide in het eerste kwartaal, met 1%.

Schuldenlast risico door gestegen rente
Door de gestegen rente kan de schuldenlast van bedrijven een risico vormen, aldus André Vermeulen, hoofd Sectormanagement HID & Zorg in het bericht. "Nog los van de terugbetaling van coronaschulden vormen ook herfinancieringsvragen van schulden een toenemend risico. Door de stijgende rente neemt de rentelast immers toe en tegelijkertijd kunnen de marges onder meer door inflatie iets afnemen. De verhouding tussen de terugbetaalcapaciteit en de schuldenlast verslechtert hierdoor."

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda is eindredacteur van Foodbusiness. Daarnaast schrijft zij artikelen, met de focus op logistiek, markttendensen en de invloed van politieke beslissingen op de voedingsmiddelenindustrie.

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Rabo-topman: Voeding in winkel is te goedkoop

FB TV Alex Datema

Rabobank jaagt discussie over 'true value' aan

FB TV Daniëlle Duijndam

Krappere melkproductie in wereld stuwt zuivelprijzen

Nieuws Bedrijven

Wereldwijde Food & Agri-portfolio Rabobank groeit

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden