Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Kou in de VS leidt tot hogere tarweprijzen

27 December 2022 - Redactie Foodbusiness

De tarweprijzen op de Matif en CBOT zitten dinsdag in de lift. Zowel in Parijs als in Chicago opende de koers na het lange kerstweekend hoger.

De VS is het afgelopen weekend geteisterd door ijzig koud winterweer. Hoewel de gevolgen van het weer pas volgend jaar duidelijk zullen worden, vrezen investeerders wel voor schade. Optimisme over een Chinese heropening stuwt de prijs ook omhoog. 

Hoewel het nog even duurt voordat de Amerikaanse tarwe uit de grond komt, is de voorraad nu al krap. Schade aan de gewassen zorgt voor onrust bij handelaren. 

Handelaren wachten ook af voor welk bedrag de Egyptische overheid granen heeft gekocht. Het laagste bedrag dat geboden is, is $339 per ton voor 400.000 ton Russische tarwe. 

Geen record
Sovecon schat in dat Rusland in december 4,1 miljoen ton tarwe zal exporteren. Dat is minder dan de recordhoeveelheid van 4,3 miljoen ton uit 2018. Volgens Andrey Sizov, directeur bij het consultancybedrijf, komt dit door het slechte weer en een gebrekkige infrastructuur.

Sovecon en IKAR hebben de prijs van de Russische tarwe naar beneden bijgesteld. De slechte koers van de roebel en de ruime voorraad Russische tarwe zorgen voor lagere prijzen. 

Koersen
Op het moment van schrijven ligt de Matif koers tarwe 0,96% hoger dan vrijdag 23 december en komt deze uit op €314,75 per ton.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden