Shutterstock

Nieuws Vlees & Eiwit

Exportvolumes Amerikaans vlees stijgen flink

12 December 2022 - Matthijs Bremer

De Amerikaanse vleessector exporteerde in oktober opnieuw meer vlees dan in dezelfde maand van 2021, zo blijkt uit een rapport van de U.S. Meat Federation. Vooral de export van varkensvlees groeide flink. In totaal voerde de VS 55.271 ton varkensvlees uit, 33% meer dan in 2021. De waarde van de export steeg met 29% tot $126,2 miljoen. Niet alleen varkensvlees deed het goed. Ook de export van rundvlees zat in de maand oktober flink in de lift.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vooral de export naar China bleek aanjager van de grootschalige varkensvleesexport. Voor de vierde maand op rij exporteert de VS meer varkensvlees naar China dan in 2021. In totaal bedroeg de uitvoer naar het Aziatische land 37.499 ton varkensvlees ter waarde van $141.3 miljoen. Vergeleken met 2021 groeide de export naar China met 51%.

Tot juli viel de export richting China structureel lager uit dan in 2021. Dit is een gevolg van het doel van China om volledig zelfvoorzienend te zijn voor de productie van varkensvlees. Door grootschalige uitbraken van Afrikaanse varkenspest was het land tussen de zomers van 2019 en 2021 hier niet toe in staat. Na deze periode wist China weer aan de binnenlandse behoefte te voldoen. Dat de export van varkensvlees sinds kort weer in de lift zit, komt voornamelijk door varkensvoertekorten. Door de hoge prijs van soja was het namelijk lang niet rendabel om varkensvoer uit de boon te produceren.

Azië jaagt groei aan
Naast de uitvoer richting China groeide ook de export naar andere Aziatische landen. In oktober exporteerde de VS 12.525 ton varkensvlees naar Zuid-Korea. Dit is zo'n 25% meer dan in oktober 2021. De waarde van de export groeide met 26% tot $43,7 miljoen. De groei is vooral het gevolg van anti-inflationair beleid van de Zuid-Koreaanse regering. Om de prijs van vlees te verlagen heeft Zuid-Korea handelsbeperkingen voor verschillende landen opgeheven. De VS lijkt flink van de extra importen uit het land te profiteren.

Naast Zuid-Korea importeert ook Japan meer Amerikaans varkensvlees. In oktober voerde de VS 1.225 ton varkensvlees naar dat land uit, het hoogste exportvolume sinds 2018. Dit succes op de Aziatische markt is opmerkelijk, want de koersen van de Japanse Yen en de Koreaanse Won stonden behoorlijk ongunstig ten opzichte van de dollar. Door de lage waarde van deze valuta was het voor de Aziatische landen behoorlijk duur om vlees uit Amerika te importeren.

Ook Mexico voerde veel Amerikaans varkensvlees in. In oktober importeerden de Noorderburen van de Verenigde Staten 11.941 ton Amerikaans varkensvlees. Dit is het hoogste importvolume sinds 2020. Vooral een hoop orgaanvlees vond de weg naar Mexico. In oktober steeg de export van dit type vlees naar Mexico met 41% ten opzichte van oktober 2021. Met de extra importen van goedkope onderdelen hoopt Mexico hun voedselinflatie te drukken. Overigens nam het land hier sinds oktober geen gas bij terug. Eerder deze maand opende Mexico de markt voor vlees uit verschillende Zuid-Amerikaanse landen.

Rundvleesexporten
Niet alleen de uitvoer van varkensvlees groeide hard. Ook de exporten van rundvlees zitten stevig in de lift. In oktober exporteerde de VS 125.466 ton rundvlees, zo'n 8% meer dan in oktober 2021. Opnieuw lijkt China de hoofdverantwoordelijke voor de groei. Met de import van 26.170 ton rundvlees groeide de uitvoer richting China met 21%. De waarde van de export bedroeg $240,8 miljoen, 19% meer dan een jaar eerder.

Ook Zuid-Korea importeerde veel Amerikaans rundvlees. De exportvolumes groeiden met zo'n 10% tot 24.183 ton. Wel verkochten Amerikaanse exporteurs hun vlees voor een lage prijs, want ondanks de stijging van de exportvolumes daalde de waarde van de export namelijk met 6%. Eenzelfde patroon tekent zich af rondom de export naar Japan. In oktober steeg de export naar dit land licht. De VS voerde 23.600 ton rundvlees uit richting het Aziatische land. Toch daalde de waarde van de export met 18%.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden