Nieuws Preventieakkoord

Kabinet laat uitzoeken wat groente en fruit is

5 Juli 2022 - Max van der Heijden

Het kabinet wil de btw op groente en fruit verlagen naar 0, maar moet daarvoor wel vastleggen wat groente en fruit precies is. Daarom is er nu een extern bureau ingehuurd om dat uit te zoeken. Het kabinet doet ook onderzoek naar de invoering van een sukertaks op frisdrank. 

Het streven is om de btw op groente en fruit in 2024 te hebben verlaagd. Dat schreven staatssecretarissen Van Ooijen en Van Rij aan de Kamer. ''Afbakening van groente- en fruitproducten voor de btw is een puzzel. Er zijn vele varianten van groente en fruit(producten) verkrijgbaar die in meer of mindere mate gezond zijn en in meer of mindere mate door consumenten en ondernemers als groente- en fruitproducten worden gezien'', schrijven de staatssecretarissen in de brief. 

Het dilemma zit hem er ook in dat de juridisch meest geschikte definitie niet perse de definitie is die het meest bevorderlijk is voor de volksgezondheid, wordt er geschreven. Het gezondheidsperspectief staat volgens de schrijvers centraal bij het onderzoek. Het kabinet gaat ook in gesprek met verschillende belangengroepen over de btw verlaging. 

Suikertaks onderzocht
Het kabinet wil zowel een aanpassing van de bestaande verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken, ook wel bekend als de frisdrankbelasting, als een nieuwe belasting op andere suikerhoudende producten onderzoeken. Het eerste onderzoek draait om de vraag hoe de huidige frisdankbelasting zo kan worden aangepast dat het de consumptie van suiker via frisdrank zoveel mogelijk verminderd. Het tweede onderzoek dient om de doeltreffendheid, doelmatigheid en uitvoerbaarheid van mogelijke varianten van een belasting op suikerhoudende producten te onderzoeken en hoe deze groep producten af te bakenen is. 

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Max van der Heijden

Max schrijft over de grondstoffenmarkten en alles wat daarmee te maken heeft. Zijn focus ligt vooral op granen, koffie en cacao. Ook is hij iedere ochtend vroeg uit de veren om de marktstarter op papier te zetten. Max houdt van koken, eten en reizen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden