Shutterstock

Opinie Jaap Majoor

Stikstofaanpak leidt tot voedselschaartse

1 Juni 2021 - Redactie Foodbusiness

Het stikstofrapport van LTO Nederland, Natuurmonumenten, Natuur & Milieu, VNO-NCW en Bouwend Nederland heb ik zelf gelezen. Het is een plan dat nog veel hogere doelstellingen stelt dan onze regering vraagt. Er staan punten in als innovatie om de stikstofuitstoot te verlagen. Een heel goede zaak. Ik vraag mij alleen af of LTO Nederland namens de boeren spreekt.

Dé oplossing voor het stikstofprobleem wordt bijna alleen bij onze Nederlandse boeren weggehaald. Het is een kwestie van de natuurlijke stikstofuitstoot van de boeren (die in tien jaar weer weg is en dus niet schadelijk is) ruilen tegen de niet natuurlijke stikstof (waarbij het duizend jaar duurt voordat die weer opgenomen is door de natuur). Het lijkt mij milieutechnisch gezien niet zo'n goede deal.

Het komt erop neer dat de boeren moeten extensiveren, verplaatsen of stoppen. Kortom: onze voedselproductie wordt kleiner. Voor elke hectare grond die hier verdwijnt (en gemaakte natuur wordt), moet in het buitenland meerdere hectare natuur worden omgezet tot landbouwgrond. Immers: onze boeren doen het niet voor de lol, maar om ons mensen te voeden. Ook dit is natuurtechnisch gezien geen vooruitgang, maar een achteruitgang.

Duidelijk merkbare schaarste aan grondstoffen
Dan nog het volgende probleem: de inmiddels duidelijk merkbare schaarste aan grondstoffen. De 24-uurs-economie (vandaag bestellen en dezelfde nacht geleverd krijgen) begint aardig af te brokkelen. Levertijden van een half jaar beginnen heel gewoon te worden. Het is daarmee niet alleen schaarste aan grondstoffen.

Alle grondstoffen over de wereld hebben wij verkocht aan de Aziatische landen. Hun economie begint te groeien. Ook zij willen een auto. En net zoals wij een keer Chinees eten, willen zij een keer Westers eten. Het gevolg: zij leveren niet meer alle grondstoffen aan ons, maar houden nu zelf een deel. Terecht. De grondstoffen zijn van hen en wij zijn afhankelijk van hun goede wil. Alleen al het voedsel is nog niet van hen. De Aziaten houden zich er wel druk mee bezig, want over de hele wereld kopen zij inmiddels grote boerderijen.

De grootste industrie die nog produceert in Nederland - onze landbouw - willen wij nu ook weg hebben. Dan moeten wij ons voedsel kopen uit het buitenland. China koopt zoveel voedsel op de wereldmarkt, dat de prijzen voor landbouwproducten nu ook stijgen. Laatst was op het journaal: 'De Braziliaanse regering heeft de export van luxe vlees naar vooral China één maand op slot gezet, omdat de eigen bevolking in opstand kwam tegen de enorme prijsverhogingen'. Het is volgens mij een voorbode wat ons te wachten staat, zeker als onze boeren verdreven zijn of moeten omschakelen naar natuurinclusief.

Tarieven in rekening brengen
Wanneer dit omschakelen naar natuurinclusief dan toch moet gebeuren van onze overheid en de natuurinstanties, dan moet er maar een prijslijst komen welke vergoedingen de boeren bij de overheid in rekening kunnen brengen.

Deze vergoedingen gaan er voor de overheid bijvoorbeeld als volgt uitzien.

  1. Één hectare plas-dras: €1.750 vergoeding per jaar.
  2. Tien centimeter hogere waterstand: €500 vergoeding per hectare.
  3. Een rand in planten met bomen of struiken: €500 per 100 meter.
  4. Kruidenrijk mengsel in plaats van goed grasland: €1.000 per hectare.
  5. Later maaien: €500 per hectare.
  6. En ga zo maar door.

Pin mij niet vast op de prijzen, er moet worden onderhandeld over de tarieven, maar één ding is zeker: het kost de overheid zeer veel geld met nagenoeg geen milieuwinst. Dit is de enige manier voor de boeren om nog een inkomen te halen. Immers, het gros van de consument is niet bereid om meer voor voedsel te betalen. Veel mensen kunnen ook niet meer betalen, want wanneer je een huis koopt en een normaal inkomen hebt, blijft er niet veel geld over om te besteden aan voedsel.

Jaap Majoor
Laag Zuthem

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden