Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Hoe lang nog blijft de rundvleesmarkt stabiel?

4 Juli 2024 - Matthijs Bremer

De rundvleesmarkt maakt een moeizame fase door. Terwijl de afzet van vrijwel alle onderdelen onder druk staat, blijven de slachtprijzen ongewijzigd. Slachterijen durven hun inkoopprijzen uit angst voor lege slachthaken niet te verlagen en stellen hun verkoopprijzen daarom ook beperkt naar beneden bij. Wel kan een verlaging van de prijs van varkensvlees impuls geven om een daling op de rundvleesmarkt in gang te zetten.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De rundveeprijzen zijn twee weken geleden gestegen. De P-kwaliteit nam toe met 5 cent van €3,18 tot €3,23. Ondertussen steeg de U-kwaliteit met 6 cent van €4,97 tot €5,03.

Opmerkelijk is dat de hogere slachtprijzen niet gepaard gaan met een sterke rundvleesmarkt. Over vrijwel de hele linie staat de verkoop van runderonderdelen onder druk. Door hoge prijzen is de vraag aan de zwakke kant. Het afzetten van luxe onderdelen is al sinds het begin van de lente moeilijk. De laatste grofweg anderhalve maand liep daarnaast ook de afzet van snippers terug. Toch zijn de onderdelenprijzen, en dan met name de prijzen van snippers, hoger dan vorig jaar. 

Slachterijen geloven ondanks de zwakke afzet niet dat het aanzienlijk drukken van de vleesprijzen wenselijk is en weigeren de prijzen te verlagen. Dan moet ook de slachtprijs omlaag en dat is door een krap aanbod niet wenselijk, zo vertellen ingewijden in de markt.

Promoties
Als alternatief voor een daling van de verkoopprijzen zetten slachterijen in op promoties. Alweer een kleine twee maanden liggen de koelschappen die voor de aanbiedingen bestemd zijn vol met vlees. Op die manier kunnen slachterijen de verkoop van ruim beschikbare onderdelen stimuleren zonder prijzen over de hele linie te verlagen.

De rundvleessector kijkt de boel nog even aan, want op de markt overheerst het gevoel dat er wel wat impuls kan komen tijdens de vakanties. Normaliter werken vakanties in het nadeel van de vleessector, aangezien Noord-Europese consumenten naar het zuiden trekken, waardoor de vraag daalt. Dit jaar geeft de vakantie de rundvleessector echter hoop dat de afzet van luxe onderdelen voor het eerst in lange tijd weer gaat lopen. In de vakantie nemen de restaurantbezoeken over het algemeen toe. Gezien de moeizame afzet, zou deze factor weleens zwaarder kunnen wegen dan het lagere aantal consumenten in Noord-Europa. Zo wordt althans binnen de rundvleessector geredeneerd.

Regen en kou
De voornaamste reden voor de zwakke positie van de rundvleesmarkt blijft het natte en koude weer. Dit jaar is er in de lente beduidend minder gebarbecued dan voorgaande jaren en ook het weer in de eerste zomerweken was de vleesmarkten niet gunstig gezind. Daardoor blijft de vraag naar rundvlees zwak. Eenzelfde dynamiek is ook zichtbaar op de varkensmarkt. Al is er een verschil. Op de varkensvleesmarkt staan de vleesprijzen al weken volop onder druk. In Duitsland heeft de handelsprijs een forse stap naar beneden gezet, zo blijkt uit de VEZG-notering. Aangezien de Nederlandse markt forse volumes naar Duitsland exporteert, ligt het voor de hand dat de DCA-beursprijs ook een stap omlaag zet. De Beursprijs ligt op het moment 6 cent hoger dan de Duitse prijs.

Het verschil is door Nederlandse slachterijen opgemerkt, waardoor er duidelijk druk is ontstaan op de slachtprijzen. Vion nam het initiatief en verlaagde de prijzen voorzichtig met 2 cent, van €2,06 tot €2,04. Dit werd door de markt als een signaal gezien dat het tijd is om de inkoopprijzen te drukken. Van Rooi, Compaxo, Westford en Pali Group verlaagden hun prijzen allemaal met 5 cent, van €1,97 per kilo tot €1,92. Gezien de consensus bij de rest van de slachterijen is de verwachting van de markt dat Vion de prijzen nog verder drukt.

Een vergelijkbaar scenario is voor rundvlees niet uit te sluiten. Er zijn meer gelijkenissen dan verschillen tussen de markten. Op beide markten is de afzet zwak en is ook het aanbod van vee krap. Het grootste verschil tussen beide markten is dat de onderdelenprijzen op de rundermarkt nog niet onder druk staan, terwijl de varkensonderdelen al weken in prijs dalen.

In week 26 hebben de varkensprijzen over de hele linie een flinke stap teruggezet. In week 27 daalde de prijzen van nekken, schouders en magere metten nog. De laatste vijf weken staan de onderdelenprijzen in grote lijnen onder druk. Alleen in week 25 namen de prijzen wat toe. De totale karkasprijs steeg die week met 13 cent. Dat werd de week erna volop gecompenseerd met een daling van maar liefst 1,66 cent per kilo. In week 27 was de daling per kilo wederom groter dan een cent. In totaal nam de karkasprijs in de periode met 2,85 cent per kilo af.

Mochten de bedrijven in de rundvleessector besluiten hun verkoopprijzen te verlagen, dan ligt een vergelijkbaar scenario voor de hand. Zeker nu de lagere varkensvleesprijzen stevigere concurrentie bieden aan rundvlees.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden