Shutterstock

Achtergrond Vlees & Eiwit

China grijpt ook in op rundvleesmarkt

2 Juli 2024 - Matthijs Bremer

Net als op de varkensmarkt stuurt China nu ook op een stabielere prijs voor rundvlees. Het land komt met verschillende maatregelen om het aanbod wat te drukken. Ook op de rundvleesmarkt is de prijs inmiddels zo ver gedaald dat veehouders rode cijfers schrijven. Opmerkelijk genoeg breekt het land tegelijk importrecord na importrecord. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Om de situatie te keren, grijpt de overheid nu in met verschillende decreten voor de rundveesector.  Zo komt het Chinese ministerie van Landbouw met nieuwe instructies voor vermeerderaars en komen er nieuwe richtlijnen voor wanneer minder productief melkvee geslacht mag worden. De precieze omvang van de ingreep is, in tegenstelling tot recente nieuwe targets op de varkensmarkt, niet bekend.

Afzet zit tegen
Door de groei van de Chinese middenklasse nam de rundvleesmarkt de laatste tien jaar aanzienlijk toe. Sinds 2014 steeg het aantal runderslachtingen in het Aziatische land met 19% tot 50,2 miljoen runderen. Nu de Chinese economie stroever loopt, is de consumptie echter gedaald. Daardoor kwamen landelijke prijzen fors onder druk te staan. Als gevolg hiervan daalden zowel de vleesprijzen als de slachtprijzen in het land. Daar komt nog een forse import bovenop.

Opmerkelijk is dat China ondanks de ruime markt in 2023 een importrecord vestigde. In totaal importeerde het land 2,74 miljoen ton rundvlees, een stijging van 1,8% ten opzichte van het jaar ervoor. Dat importtempo is nog niet gedaald. In de eerste vier maanden van 2024 importeerde China zelfs nog meer. In totaal voerde het land 190.000 ton meer in dan in dezelfde periode in 2023, een toename van 23%. De totale importen lagen in de eerste vier maanden van 2024 op ruim 1 miljoen ton.

China probeert krapte te voorkomen
Hoewel de markt nu ruim is, is China al wel bezig met wat er moet gebeuren als de dynamiek omkeert. Een overheidsingreep die de lage prijzen moet corrigeren zorgt over het algemeen voor een overreactie, waardoor de markt krap is en de prijs hoog. Daarom zorgt het land alvast voor een groter potentieel aanbod wanneer dat nodig is. Op het moment importeert het land voornamelijk rundvlees uit Zuid-Amerikaanse landen als Brazilië, Argentinië en Uruguay. Het land liet de laatste maanden verschillende exportfaciliteiten van over de hele wereld op zijn markt toe. Zo opende China de markt voor verschillende Australische exporteurs die van de markt werden geweerd in een eerdere handelsoorlog. China is namelijk volop bezig zijn markten te diversifiëren. Daarnaast opende het land dit jaar zijn markt voor Russisch rundvlees.

Hoewel deze diversificatie al langer in de planning stond, kwam het wel in sneller vaarwater door een eerdere verstoring in de exportketen richting China. Het Aziatische land sloot een aanzienlijk deel van de export van de Verenigde Staten uit, nadat er ractopamine werd gevonden in de exportfaciliteit van de Cool Port Oakland. Het groeihormoon is legaal in de Verenigde Staten, maar mag niet worden gebruikt in 150 landen, waaronder China. Dit vormt een behoorlijk probleem voor de Verenigde Staten, aangezien de faciliteit de voornaamste exporthub richting de Aziatische markt is. De faciliteit heeft een capaciteit van 750.000 ton per jaar.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden