Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Export compenseert lage vraag varkensvlees in VS

13 Juni 2024 - Matthijs Bremer

De Amerikaanse varkensmarkt raakt langzamerhand uit het slop, al komt dat niet door binnenlandse vraag. Door de beruchte Californische dierenwelzijnswet Prop 12 is de prijs van varkensvlees in die staat fors toegenomen. Daar staat echter wel een zeer forse vraaguitval tegenover, al weet de VS dat met een sterke export te compenseren.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Amerikaanse varkensprijzen zijn sinds begin 2024 fors toegenomen. In januari stonden de varkensprijzen op een minimum van rond de $45 per center weight (CWT). In mei was de prijs grofweg twee keer zo hoog, met noteringen van rond de $90.

De Californische dierenwelzijnswetgeving Prop 12 blijft de Amerikaanse varkensmarkt domineren. De wet stelt een minimumoppervlakte van 2,2 vierkante meter verplicht voor kraamhokken. Al het varkensvlees dat in de staat wordt verkocht, moet aan deze standaard voldoen, inclusief varkensvlees dat in andere staten wordt geproduceerd. Uit data van Amerikaans agrarisch onderzoeksbureau Global AgriTrends blijkt dat de varkensvleesprijs in de staat met gemiddeld 20% is toegenomen. Het Amerikaanse Ministerie van Landbouw (USDA) heeft berekend dat de toename soms oploopt tot wel 41%.

Hoewel dit de prijzen van varkens omhoog duwt, is de vraaguitval fors. Volgens Global AgriTrends is de vraag in Californië met grofweg 25% gedaald. Aangezien de staat ongeveer 13% van al het Amerikaanse varkensvlees consumeert, neemt de gehele vraag in de Verenigde Staten met ongeveer 3% af.

Sterke export compenseert vraaguitval
Vooralsnog weet de Verenigde Staten het overtollige gangbare varkensvlees dat Californië niet meer inkomt goed af te zetten op de wereldmarkt. De Amerikaanse varkensvleesexporten blijven zeer sterk. In totaal exporteerde de Verenigde Staten maar liefst 277.910 ton varkensvlees, zo blijkt uit data van de Amerikaanse Federatie voor Vleesexporteurs (USMEF). Dit is een stijging van 14% ten opzichte van april 2023. De waarde van de export steeg tot $900 miljoen. De verwachting van de markt is dat de exporten sterk blijven. Global Agri-Trends verwacht dat de export in 2024 met maar liefst 9% stijgt ten opzichte van 2023.

Met name een forse stijging van de Mexicaanse export droeg bij aan het sterke resultaat. In totaal voerden de Verenigde Staten een recordvolume 107.594 ton varkensvlees naar de zuiderburen uit, een stijging van 34% ten opzichte van dezelfde maand in 2023. De waarde van de export nam met 61% toe tot $240,5 miljoen. Daarnaast stijgt ook de export naar landen als Zuid-Korea (+23%) en Japan (+3%). In beide landen neemt de waarde van de export eveneens toe. De waarde van de uitvoer naar Zuid-Korea steeg met 33% en de waarde van de uitvoer naar Japan nam met 5% toe.

Chinese vraagt blijft laag
Een factor die de Amerikanen nog altijd wat blijft beperken, is de lagere Chinese vraag. De exportvolumes namen af van 46.662 tot 40.648 ton. De waarde van de export naar het Aziatische land daalde door lagere Chinese varkensprijzen met maar liefst 24% af tot $94,96 miljoen. Door een forse eigen productie is de vraag in China aan de zwakke kant, waardoor het land dure westerse markten links laat liggen. Global Agri-Trends verwacht dat de Chinese markt ondanks de forse stijging voorlopig geen factor van formaat zal zijn. Om de import vanuit westerse landen rendabel te maken moet de prijs van 18 tot 26 yuan stijgen. Bij de huidige wisselkoersen vertaalt dat zich naar een prijs in euro's van €2,30 naar €3,34.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden