Shutterstock

Nieuws Vlees & Eiwit

Van Loon Group ziet winst verder terugzakken

5 Juni 2024 - Wouter Baan

Van Loon Group heeft vorig jaar voor het eerst meer dan een miljard omzet gerealiseerd. De winst deed echter wel opnieuw een stap terug en is bovendien marginaal te noemen. Dit blijkt uit het jaarverslag dat eind vorige maand bij de Kamer van Koophandel is gedeponeerd. De solvabiliteit verbeterde vorig jaar wel sterk.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

CEO Robert van Ballegooijen spreekt in een reactie van een jaar waarin met het oog op de langetermijnagenda van het familiebedrijf goede stappen zijn gezet, hoewel de baten niettemin teleurstellend waren.

Winst verder omlaag
De omzet steeg vorig jaar met €64 miljoen tot €1.061 miljard. Door de snelle expansie in de afgelopen jaren en de hoge inflatie was het wachten op het moment dat Van Loon Group een miljardenbedrijf zou gaan worden. De brutowinst laat eveneens een verbetering zien. Onder de streep komt het nettoresultaat echter uit op een magere €387.550. In 2022 was de winst €3,33 miljoen, waar het bedrijf ook niet tevreden mee was. In de jaren daarvoor waren de winstcijfers veel royaler.

Lage marges
Als oorzaak van de lage winstgevendheid wijst Van Ballegooijen op de beperkte marges in de vleesketens. "Dit betreft niet alleen slachterijen en verwerkers, maar ook retailers. Veehouders hebben op dit moment wel acceptabele baten en dat is ook verdiend." Het verhogen van de vleesprijzen is volgens de CEO niet de oplossing voor meer financiële ademruimte in de keten. "We moeten ervoor waken dat vlees een luxe product wordt dat niet meer alledaags geconsumeerd wordt. Ook ondanks de gestegen lonen blijven consumenten vlees vandaag de dag duur vinden."

De margeverbetering zoekt Van Loon Group vooral in het verlagen van de kosten en verdere samenwerking binnen de supply chain met klanten en toeleveranciers. In 2023 werden in het kader van de reductie van de kosten hiervan de voormalige productielocaties van Promesse in Deventer en Van Loon in Almere gesloten en de activiteiten van de bedrijven te Nuth samengevoegd. Ook werd er gesneden in het personeelsbestand. Daarbij werden ook diverse overnames gedaan om het bedrijf beter te positioneren met het oog op de toekomst. Onder meer het Belgische Q-Group werd ingelijfd, net als maaltijdenproducent Maître. "De saneringsingrepen kosten geld en bij overnames gaan de kosten vaak voor de baten uit. Dit verklaart mede waarom onze winstgevendheid in 2023 niet op het niveau is dat we nastreven."

Hybride vlees
Nog een strategische stap die Van Loon Group vorig jaar zette, was de keuze om uit de vleesvervangers te stappen. Dit vanwege achterblijvende afzetcijfers. Veel meer potentie ziet het bedrijf in hybride vlees, waarbij vlees en plantaardige samenkomen in een product. Recentelijk heeft Van Loon Group ook de slagerij-activiteiten van supermarktketen Hoogvliet overgenomen. Van Ballegooijen geeft aan dat Van Loon daarbij blijft uitkijken naar eventuele overnames in de huidige consoliderende vleesmarkt.

Hij wijst op de robuuste balans van het familiebedrijf met een solvabiliteit van meer dan 50%. Mede dankzij balansverkorting verbeterde dit kerngetal vorig jaar sterk. Daarbij liggen ze op koers om te voldoen aan het klimaatakkoord van Parijs. Recentelijk maakte Van Loon bekend de CO2-footprint volledig transparant te maken en zich te committeren aan verdere reductie.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden