Shutterstock

Nieuws Ondernemen

China overweegt boycot op vlees en zuivel uit EU

3 Juni 2024 - Matthijs Bremer

De Europese melk- en varkensvleessector zouden wel eens slachtoffer kunnen worden van een rel rondom de exporten van Chinese elektrische auto's op de Europese markt. Zo is te lezen op de website van de Chinese handelsdelegatie aan de EU (CCCEU). De dreigende taal volgt op een Europees onderzoek naar exporten van goedkope Chinese elektrische auto's op de Europese markt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het lijkt erop dat de Europese vlees- en zuivelsector slachtoffer kunnen worden van een naderende handelsoorlog. Als reactie op het onderzoek naar eventuele Chinese dumpingen van goedkope elektrische auto's is China een onderzoek gestart naar dumping van varkensvlees. De CCCEU dreigt daarnaast met strengere importrestricties voor zuivel en wijn. Al blijft de precieze invulling van eventuele maatregelen tegen alle drie de industrieën onbekend.

Handelsregels
Brussel is van mening dat China oneerlijke concurrentie biedt op de Europese automarkt. Dit aangezien Chinese autobouwers op forse staatssteun uit Beijing kunnen rekenen. Het dossier speelt al even. Oktober 2023 startte de Europese Unie een onderzoek naar de exporten van Chinese elektrische auto's. Een beslissing over de vraag of Europese Commissie Chinese auto's wil weren, werd op 5 juni verwacht. De verwachting is echter dat het besluit wordt uitgesteld tot 10 juni (de dag na de Europese verkiezingen in veel lidstaten). Daarmee wil Brussel waarschijnlijk al te sterke polarisatie net voor de verkiezingen voorkomen. 

China ziet de kritiek op de exporten echter als protectionisme. De Chinese overheid geeft aan dat de Europese Unie zijn eigen handelsregels overtreedt en geeft aan dat er geen sprake is van subsidies die tegen de Europese regels ingaan. Vanuit Chinese context probeert de EU vooral de Chinese economie en toeleveringsketens te destabiliseren om hun eigen auto-industrie op voorgang te zetten. Het land roept de Europese Unie op om het onderzoek te staken.

Automarkt schrikt eveneens
Overigens staat de Europese auto-industrie niet achter de poging om Chinese auto's van de Europese markt te weren. Met name Duitse fabrikanten zijn tegen. Vreemd is dat niet, aangezien China de grootste afzetmarkt voor Duitse auto's is. China dreigt met een toename van 25% van de tarieven op de Europese auto's. Handelshuizen nemen het dreigement van China serieus en vrezen voor de gevolgen van een eventuele handelsoorlog.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden