Beyond Meat

Nieuws Vlees & Eiwit

Frans verbod plantaardige vleesnamen uitgesteld

11 April 2024 - Matthijs Bremer

De rechtszaak over het Franse verbod om vleesvervangers vleesnamen zoals ham of spek te geven, is voor de tweede keer uitgesteld. Eerder besloot het Franse hooggerechtshof al om de uitvoer van de wet uit te stellen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het hoge gerechtshof besloot daartoe, omdat de organisatie de wet naar het Europese hof van Justitie heeft gestuurd. En omdat het hof nog geen uitspraak heeft gedaan, besloot het Franse hoog gerechtshof de invoering van de wet wederom op te schorten. Het Franse hoge gerechtshof heeft serieuze bedenkingen bij de wet. De wet lijkt volgens het gerechtshof namelijk specifiek te zijn ingericht om vleesalternatieven te schaden.

Nieuwe wet
In Februari poogde het Ministerie van Landbouw voor het eerst om het gebruik van namen voor dierlijke producten op plantaardige producten te verbieden. Dat gaat niet alleen om namen van vlees, maar ook om bijvoorbeeld de productnaam boter.

Het ministerie publiceerde een lijst van 100 termen die niet langer gebruikt mogen worden op verpakkingen van alternatieve proteïne. Daarnaast zijn de standaarden voor de producten nauw gedefinieerd. In de wet is bijvoorbeeld opgenomen dat bacon maximaal 0,5% uit plantaardige proteïne mag bevatten.

Op de overtreding van deze wet staan boetes van tussen de €1.500 en €7.500 per overtreding.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden