Ralf Liebhold / Shutterstock

Nieuws Vlees & Eiwit

Duitse vleesconsumptie daalt in 2023 verder

8 April 2024 - Matthijs Bremer

De Duitse vleesconsumptie is in 2023 verder gedaald, zo blijkt uit data van het Duitse ministerie van Landbouw. Per hoofd van de bevolking consumeerden onze oosterburen 51,6 kilo vlees, een daling van 430 gram ten opzichte van 2022. In 2018 consumeerden Duitsers nog gemiddeld 60,9 kilo vlees per jaar per persoon.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Daarnaast neemt zowel de Duitse im- als export van vlees in de eerste elf maanden van 2023 af, zo blijkt uit data van het Duitse statistiekbureau Destatis. In de periode van januari tot en met november 2023 daalde de import met 4,3% tot 1,9 miljoen ton ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De export daalde met 12,6% tot 2,4 miljoen ton.

Focus op gezondheid
Ook de veranderingen in het consumptiepatroon zetten door. In totaal consumeerden Duitsers gemiddeld gezien 27,5 kilo varkensvlees. Waarmee de consumptie met 600 gram afneemt. De rundvleesconsumptie nam met 5% af tot 8,9 kilo. Gemiddeld gezien steeg de consumptie van pluimveevlees daarentegen met 900 gram, tot 13,1 kilo. Volgens minister van Landbouw Cem Özdemir kiezen Duitsers er vooral vanwege hun gezondheid voor om minder vlees te eten. Duitsers zouden zich daarnaast bewuster zijn geworden van hun vleesconsumptie. Dat verklaart voor een deel de verschuiving naar de consumptie van pluimveevlees.

Het is echter de vraag of dit voor de hele Duitse bevolking geldt. Uit consumentenonderzoeken blijkt dat Duitsland aan de ene kant relatief veel bewuste consumenten heeft, maar tegelijk is ook een conservatieve groep die aan traditie vasthoudt oververtegenwoordigd. Waarschijnlijker is dat de vleesconsumptie vooral stevig daalt onder bewuste groepen. Daarnaast is de ongelijkheid in Duitsland fors. Daardoor heeft de inflatie een bovengemiddelde impact op de Duitse vleesconsumptie.

Stijgt de consumptie in 2024?
Eerder deze week waren er vroege signalen dat de vleesconsumptie weer toeneemt, nu de inflatie op voeding wat onder controle lijkt. Uit supermarktdata van de eerste twee maanden van 2024 blijkt dat de vleesconsumptie met 2,8% is toegenomen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Wel zetten bestaande trends door. In totaal steeg de pluimveevleesconsumptie met 10%. Alleen de consumptie van varkensvlees daalde in deze periode met 5%.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden