Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Lukt het JBS de beurs van New York te betreden?

27 Februari 2024 - Matthijs Bremer

JBS, 's werelds grootste bedrijf in de vleessector, heeft zichzelf ten doel gesteld om in 2024 een twee notering naast de notering in São Paulo te krijgen aan de New York Stock Exchange. Het bedrijf kan op flink wat verzet rekenen. Het is ook nog maar de vraag of aandeelhouders instemmen in het plan.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Om Amerikaanse belanghebbers meer tijd te geven besloot het bedrijf om de Amerikaanse notering uit te stellen. Overigens heeft JBS recent in verband met deze nieuwe Amerikaanse notering besloten hun overkoepelende holding naar Nederland te verplaatsen.

De markt reageerde opvallend mild op het uitstel. Het aandeel van JBS nam met 0,7% af toen het nieuws bekend werd. JBS geeft aan tot uitstel over te gaan om zijn Amerikaanse aandeelhouders meer tijd wil geven om te stemmen over het besluit. Of een meerderheid voor gaat stemmen is nog maar de vraag. De grootste aandeelhouders, de broers Batista, hebben aangegeven zich te onthouden van stemming. Hoe de een na grootste aandeelhouder, de nationale ontwikkelingsbank van Brazilië, gaat stemmen is nog niet bekend.

In de praktijk moet eerst een ander obstakel worden overwonnen. De beursgang is nog niet goedgekeurd door de Amerikaanse financiële waakhond. Voordat het Braziliaanse vleesbedrijf de stemming kan faciliteren moet het bedrijf goedkeuring krijgen. Daarna is het bedrijf verplicht binnen 45 dagen een stemming onder zijn aandeelhouders te organiseren.

Grote belangen
Volgens marktanalisten zit het er al een jaar of tien aan te komen dat JBS aandelen wil verhandelen op de beurs van New York. JBS is al jaren actief in de Verenigde Staten. Sterker nog, het bedrijf is daar een van de marktleiders. Zo bezit JBS ruim 80% van de aandelen in de Amerikaanse vleesgigant Pilgrim's Pride Corporation (Pilgrim's). Dat bedrijf slacht en verwerkt maar liefst 45 miljoen kippen, 500.000 varkens en 200.000 runderen per week op Amerikaanse bodem. Dat maakt JBS de op een na grootste speler in alle drie de categorieën.

Maar dat is niet het enige belang bij de Amerikaanse beursgang. Volgens analisten wil JBS daarnaast de Amerikaanse markt betreden vanwege het aanzien dat daarmee gepaard gaat. Op die manier hoopt het bedrijf het gat in waarde met de grootste rivaal Tyson Foods te dichten. Daarnaast wil het bedrijf graag een groter aantal investeerders trekken.

Verzet
Of de goedkeuring snel komt, is maar de vraag. De poging om de Amerikaanse beurs te betreden kan op fors verzet rekenen. In januari schreven een groep Republikeinse en Democratische senatoren gezamenlijk een brief naar de Amerikaanse marktwaakhond met het verzoek om de Amerikaanse notering af te wijzen. De senatoren maken zich zorgen over de dominante positie van het bedrijf. JBS zou zo sterk kunnen worden dat het bedrijf zich als een monopolist kan gedragen. Deze angst is niet volledig ongegrond, aangezien het bedrijf de laatste jaren meerdere rechtszaken aan zijn broek had voor illegale prijsafspraken. Het bedrijf is in alle zaken tot een schikking overgegaan.  

Daarbij schuwen ongebruikelijke medestanders elkaars samenwerking niet. Aan de ene kant kan het bedrijf op weerstand van de Amerikaanse veesector rekenen. De Amerikaanse bedrijven in de veesector zitten niet op nog meer concurrentie van de Braziliaanse grootmacht te wachten en verzetten zich tegen de komst. Aan de andere kant heeft het bedrijf de milieubeweging tegen zich. JBS wordt namelijk veelvuldig beschuldigd van ontbossing in het Amazonegebied. In het verleden ontving het bedrijf voor miljoenen aan boetes van de Braziliaanse overheid voor zijn negatieve impact op het regenwoud. De angst heerst onder klimaatactivisten dat het bedrijf ook in de Verenigde Staten over de grenzen van de milieuwetgeving heen zal gaan.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden