Shutterstock

Nieuws Vlees & Eiwit

Duitse regering niet op één lijn over vleestaks

12 Februari 2024 - Wouter Baan

De Duitse landbouwminister Cem Özdemir is van plan om een vleestaks in te voeren, maar binnen de coalitie is niet iedereen enthousiast over de uitvoering. Christian Lindner, minister van Financiën, vindt het bureaucratisch en ook niet effectief.

Özdemir presenteerde afgelopen week de contouren voor een nieuwe Duitse vleesbelasting, die hij ook wel de 'dierwelzijnscent' noemt. Zijn idee is om vlees, bewerkte vleesproducten en eetbare slachtbijproducten extra te gaan belasten. De hoogte van de belasting moet nog politiek worden bepaald, maar in de wandelgangen gesproken over een verhoging van het btw-tarief van de huidige 7% naar 19%. Volgens Duitse media zou de belasting enkele centen per kilogram vlees bedragen, net zoals de belasting op koffie.

De plannen van Özdemir zijn niet goede aarde gevallen bij het ministerie van Financiën in Duitsland. Bewindsman Lindner vindt dat het plan grote verbetering nodig heeft. De huidige opzet zou te bureaucratisch zijn en ook niet effectief. De kritiek zit hem in de bestemming van de belasting. In de opzet van Özdemir stromen de baten naar de Duitse staatskas, terwijl de belasting volgens liberaal Lindner juist bedoeld zou moeten zijn om Duitse veehouders financieel te ondersteunen om te vergroenen.

Lindner is dan ook van mening dat Özdemir terug naar de tekentafel moet. Hij is niet per se tegen een heffing, maar stelt wel voorwaarden. Volgens hem moet een eventuele vleestaks gedragen worden door marktpartijen in de vleessector, moet de Duitse burger niet onnodig op kosten gejaagd worden en moet de vleesbelasting in lijn zijn met Europese voorschriften.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Foodbusiness. Hij volgt daarnaast de grondstofmarkten op de voet en heeft hierbij de focus op dierlijke eiwitten als zuivel en vlees. Daarbij interviewt hij op regelmatige basis kopstukken uit de foodwereld.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden