Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Krimp onvermijdelijk op varkensvleesmarkt VS

23 Januari 2024 - Matthijs Bremer

De Amerikaanse varkensvleessector zit al tijden in zwaar weer. Varkenshouders verdienen op het moment minder dan de kostprijs en de vraag daalde in 2023 met 10%. De Rabobank stelt vast dat het consolideren van de markt de enige oplossing is. Dat proces is inmiddels in volle gang en Californische wetgeving zou hierbij wel eens een handje kunnen helpen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gemiddelde varkenshouder in de Verenigde Staten produceerde fors onder de kostprijs. Volgens de Iowa State Universiteit verliest een varkenshouder in 2023 gemiddeld $32 per varken. De verwachting van onderzoekers is dat de situatie in 2024 licht verbetert, maar gemiddeld gezien verwachten ze nog altijd een verlies $18 per varken.

De oorzaak voor de verliezen zijn fors lagere slachtprijzen. Door hoge consumentenprijzen is de vraag naar varkensvlees in de Verenigde Staten met 10% gedaald. Op het moment ligt de slachtprijs voor varkens in de Verenigde Staten op €1,56, zo blijkt uit de belangrijkste Amerikaanse varkensnotering de zogenoemde Lean Hog Futures. Medio maart werd nog €2,08 afgerekend. In een recent rapport stelt de Rabobank dat de sector $100 miljoen per week verliest.

Forse exportstijging 
Forse stijging van de export zorgt amper voor verlichting, aangezien dat het gevolg is van de onhoudbaar lage prijzen. In de eerste elf maanden van 2023 steeg de export met 8%, terwijl de waarde met slechts 5% toenam. Het verschil tussen waarde en export neemt volgens de meest recente cijfers steeds verder toe. In november steeg de uitvoer met 5%, terwijl de waarde met slechts 2% toenam. Daarnaast bestaat het risico dat de export daalt. Twee van Amerika's belangrijkste afzetmarkten, Zuid-Korea en Japan, vergrijzen de komende jaren behoorlijk. De verwachting is dat de afzet richting deze Aziatische markten daalt.

De Rabobank bank stelt vast dat er maar één weg om is om als sector weer structureel winstgevend te worden: het beperken van het aanbod zodat de prijzen stijgen. Dit is in de sector niet onopgemerkt gebleven. De consolidatie is al in volle gang. Verschillende grote bedrijven in varkensvlees stootten aangesloten varkensbedrijven af en sloten verwerkingsfaciliteiten, waaronder de grootste varkensslachterij in de VS, Smithfield. De Amerikaanse varkenssector is aan het consolideren. De zeugenstapel is met 4% gedaald tot onder de 6 miljoen. Ondanks een groter aantal biggen per zeug is de totale biggenproductie met 2% afgenomen. Zo is te lezen in een recent rapport van het USDA.  

Prop 12
Een factor die versnelling kan brengen in de krimp, is invoering van de nieuwe Californische dierenwelzijnswetgeving Proposition 12 (Prop 12). De wetgeving bepaalt de minimale standaarden voor varkensvlees dat in de staat consumeert wordt (ook als het buiten Californië wordt geproduceerd). Door de wetgeving wordt de productie van varkensvlees arbeidsintensiever. Dit raakt de productiviteit van zo'n 17% van de Amerikaanse varkensvleessector.

Aangezien bestaande stallen meer ruimte moeten maken in stallen van varkenshouders die voor de Californische markt produceren, is de verwachting dat de zeugenstapel in de Verenigde Staten steviger afneemt. Verschillende spelers uit de vleessector besloten de staat aan te klagen, maar zonder resultaat. Hoewel het voorstel op stevig verzet van de varkensvleessector kan rekenen, kan de wetgeving de sector door een krapper aanbod mogelijk wel een impuls geven.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden