Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Nederland neemt initiatief in lagere varkensprijs

18 Januari 2024 - Matthijs Bremer

De varkensvleesprijs heeft een forse stap naar beneden gezet. In lijn met het verwachte seizoenspatroon is de vraag behoorlijk gedaald. Dit heeft slachterijen ertoe aangezet hun prijzen te verlagen. Opmerkelijk is dat niet Duitse, maar Nederlandse slachterijen hierin de leiding namen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De stabiele prijzen op de varkensmarkt zijn inmiddels doorbroken. Tussen week 42 van 2023 en week 2 van dit jaar bleef de beursprijs van DCA gelijk op €2,08 per kilo. In week 3 daalde de prijs echter fors, met 10 cent tot €1,98.

De prijsverlaging komt niet als een verrassing. In het nieuwe jaar corrigeren de slachtprijzen op de varkensmarkt vrijwel altijd. Na de feestdagen daalt namelijk de vraag naar varkensvlees. Door de historisch hoge varkensvleesprijzen is de vraaguitval dit jaar volgens slachterijen duidelijk te merken. Een substantieel deel van het varkensvlees dat op het moment wordt geproduceerd wordt ingevroren voor het voorjaar. In die periode neemt de vraag in de regel toe in verband met Pasen.

Dit is in de onderdelenprijzen terug te zien. In de eerste twee weken van het jaar daalde vooral de prijs van varkenshazen. In deze periode nam de prijs van de lange haas met €1,57 af, terwijl de waarde van de kophaas met 66 cent afnam. In week 3 kwam hier verandering in en namen de prijzen van vrijwel alle onderdelen af. De prijs van de lange haas daalde met nog maals 60 cent, terwijl de gemiddelde prijs van kophaas met 20 cent afnam. Ondertussen daalt de prijs van spek met 8 cent en worden hammen voor 8 cent minder verhandeld. De prijzen van magere metten en ribben daalden met 5 cent.

Nederlands initiatief
Opmerkelijk is dat de verlaging van de slachtprijzen niet door Duitse, maar door Nederlandse slachterijen geïnitieerd werd. Vorige week nam Vion het initiatief. De grote Brabantse slachterij verlaagde de prijzen van €2,01 naar €1,92. Dit voorbeeld werd vrijwel direct door alle grote slachterijen gevolgd. Overigens verlaagde niet alleen Nederland de prijzen, voordat de Duitse slachterijen het voorbeeld volgde. Ook de Deense en Spaanse markt hebben een stap naar beneden gezet. Deze week heeft ook de Duitse markt de prijzen met 10 cent verlaagd, van €2,10 naar €2.

Over het algemeen wachten Nederlandse slachterijen de Duitse markt af. Dit komt door de krappe Duitse markt. In Duitsland hebben slachterijen er vaak moeite mee om aan voldoende varkens te komen om in de vleesvraag te voorzien. Ondertussen exporteert Nederland juist het gros van zijn varkens naar de oosterburen. Daarom vrezen Nederlandse slachterijen er meestal voor dat te vroeg verlagen ertoe leidt dat ze de slachthaken niet weten te vullen.

Krappe markt
Dat Nederlandse slachterijen toch het initiatief durven te nemen, komt vooral door de ruime markt. Slachterijen kiezen er in verschillende landen voor om minder varkens aan te kopen. In Nederland daalde het slachtcijfer van rond 300.000 varkens tot 250.000 per week. Het Duitse slachtcijfer daalde ook fors. Het slachtcijfer daalde van rond de 750.000 tot 785.000 varkens rond de feestdagen tot ongeveer 640.000 varkens.

{{dataviewSnapshot(52_1705573041)}}

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden