Shutterstock

Nieuws Ondernemen

Resultaat Van Loon Group staat onder druk

2 November 2023 - Wouter Baan

Van Loon Group meldt over 2022 een fors hogere omzet, maar ook een flinke daling van de winst. Dit blijkt uit gedeponeerde jaarcijfers over 2022 bij de Kamer van Koophandel. Het bedrijf spreekt in reactie op de cijfers van een uitdagende markt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Van Loon Group heeft de afgelopen jaren een indrukwekkende groei doorgemaakt. Onder andere Bonfait, onderdeel van het Duitse Apetito, werd in 2021 opgekocht. Ook werden de vleugels uitgespreid naar de markt van vleesvervangers via dochteronderneming No Meat Today Company. Met de expansie groeide de omzet de afgelopen jaren snel. Door de hoog opgelopen vleesprijzen nam de omzet vorig jaar opnieuw fors toe en steeg van €880 miljoen in 2021 naar ruim €997 miljoen. De winstgevendheid staat echter wel behoorlijk onder druk en gaat terug van €18 miljoen naar €3,34 miljoen.

Onder de maat
"De afzetvolumes hebben we in 2022 op peil weten te houden. Daar zijn we content mee, gezien de vergelijking met coronajaar 2021 en het feit dat de vleesconsumptie licht krimpt", aldus een zegsman van het bedrijf. De stijgende omzet is vrijwel volledig het gevolg van de stijging van verkoopprijzen. Dat de winstgevendheid niet meestijgt en zelfs behoorlijk is gedaald, is volgens het bedrijf een gevolg van de stijgende inkoopprijzen voor onder andere varkens en runderen, maar ook materialen, energie en loonkosten. "Deze prijsstijgingen hebben wij in 2022 vertraagd en niet volledig kunnen doorberekenen aan onze afnemers." Het bedrijf geeft ook aan dat de groei in de afzet van vleesvervangers achterblijft bij eerdere verwachtingen. Van Loon Group vindt dat de winstgevendheid in 2022 ruim onder de maat was, gezien er nog net een kleine plus wordt geschreven.

Groeiagenda 
De woordvoerder benadrukt verder de positieve kasstroom en de gezonde solvabiliteit van 42%. "Dit stelt ons in staat om onze groeiagenda, ondanks een qua winstgevendheid minder jaar, verder uit te rollen." In 2022 investeerde het bedrijf ruim €10 miljoen. Dit jaar heeft Van Loon Group opnieuw de nodige overnames gedaan. Vooral maaltijdproducenten zijn in trek. Zo werd recent het Belgische Q-Group ingelijfd. Ook Maître uit Oude-Tonge werd dit voorjaar aan het bedrijf toegevoegd. Over de voorlopige resultaten in 2023 doet Van Loon Group geen mededelingen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden