defotoberg / Shutterstock.com

Analyse Vlees & Eiwit

Oost-Europa exporteert weer massaal kippenvlees

26 Oktober 2023 - Matthijs Bremer

De Amsterdamse vleeskuikennotering heeft deze week de grootste stap naar beneden gezet in bijna twee en een half jaar tijd. Ingewijden in de markt leggen nadruk op de grotere pluimveevleesproductie in het najaar. In de praktijk lijkt echter vooral de grote export uit Oost-Europa doorslaggevend.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De vleeskuikenprijs is na een stabiele periode aanzienlijk gedaald. Tussen de weken 38 en 42 werden vleeskuikens voor €1,15 per kilo verhandeld. In week 43 daalde de slachtprijs echter met vijf cent tot €1,10. Sinds de lente van 2021 is de vleeskuikenprijs niet meer zo sterk gedaald. 

Voor een deel is de lagere prijs het directe gevolg van een bekend seizoenspatroon. In de zomer en winter is er bij vleeskuikens vaak sprake van groeivertraging door de hoge of juist lage temperaturen. Dit remt de ontwikkeling van vleesproductie, waardoor het slachtgewicht wat lager uitvalt. De herfst daarentegen is de optimale periode voor kippen om snel te groeien, waardoor slachtgewichten op het moment hoog uitvallen. Volgens ingewijden in de markt zal het aanbod nog tot de winter hoog blijven. Daar komt nog bovenop dat slachthuizen verwachten dat het vleeskuikenaanbod de komende weken toeneemt. Daardoor zou het goed kunnen dat de prijs verder onder druk komt te staan.

Oost-Europese importen
Naast de grotere vleesproductie zorgt ook extra import uit Oost-Europese landen voor druk op de Europese vleeskuikenprijzen. Vooral de import van vlees zorgt op het moment voor prijsdruk. Op het moment worden een hoop goedkope kipfilets uit het Oostblok geïmporteerd, waardoor de prijs van het meeste luxueuze onderdeel extra sterk onder druk staat. Dit maakt het lastig voor Nederlanse slachterijen om voldoende aan kippen te verdienen. 

Vooral de Poolse prijzen zorgen voor flink wat druk. Afhankelijk van de regio zijn de slachtprijzen in Polen tussen de 4,41 Zlotti (bij de huidige wisselkoersen €1) en 4,80 Zlotti (€1,07). Ingewijden in de markt constateerden al maanden dat de prijzen laag genoeg waren om stevige importen te verantwoorden. Toch kwam de import niet op gang, tot volgende week althans. Omdat de prijsdruk in Polen al bijna twee maanden opbouwt, zorgt de hervatting van de export voor flink wat extra druk op de Nederlandse slachtprijzen.  

Analisten
Toch heersen er onder analisten twijfels over het idee dat de pluimveevleesprijs de komende weken onder druk blijft staan. Vooral het kwartaalrapport over de pluimveevleessector van de Rabobank van begin deze maand wordt daarvoor aangehaald. Daarin was te lezen dat de markt voor pluimveevlees sterk is. De bank voorspelde dat de markt in balans zou blijven en draag daarvoor duidelijke argumenten aan. Kip is de enige vleescategorie die in Europa groeit. Door het gezonde en milieuvriendelijke imago, verwacht de bank een stijging van de consumptie van 1%. Daarnaast spreekt de bank van structurele schaarste. Door de overstap van de gangbare pluimveehouderij naar concepten neemt het aanbod volgens de bank af, terwijl juist de vraag binnen dit segment toeneemt. Door inflatie is de positie van gangbare kippenvlees juist sterk.

Het lijkt dan ook onwaarschijnlijk dat hogere productie de doorslag geeft bij een eventuele verdere prijsdaling. Vooral de exportdruk uit Oost-Europa lijkt voor lagere prijzen te zorgen en naar alle waarschijnlijkheid is dat komende weken niet anders. De belangrijkste vraag die boven de markt hangt, is in hoeverre de groeiende export voor hogere slachtprijzen in onder meer Polen zorgt. Komende weken lijkt het dus vooral de moeite waard om de Oost-Europese noteringen naast de Nederlandse te leggen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden