China is wederom de grootste importeur van vlees ter wereld, ondanks een volumedaling. Dat meldt het USDA. In 2022 importeerde China 43% meer vlees dan Japan, de tweede importeur.
Ziektes, strenge regels en het vertrek van kleinschalige boeren hebben ervoor gezorgd dat de Chinese vleesvoorraad is gekrompen waardoor binnenlands vlees duurder werd en import aantrekkelijker. Varkensvlees wordt in China het meest geconsumeerd. De Afrikaanse varkenpest zorgde ervoor dat China in 2019 zich gedwongen zag meer te importeren waardoor het land Japan inhaalde. Ondanks dat de binnenlandse productie sindsdien herstelde en de import daalde, bleef China een grote varkensvleesimporteur.
Ook de import van rundvlees steeg. Onder meer onvoldoende grasland en ziektes hebben ervoor gezorgd dat China niet aan de vraag kan voldoen. Chinese consumenten eten ook meer pluimvee omdat het betaalbaar is, maar stijgende voerkosten en ziekten hebben lokaal pluimveevlees duurder gemaakt waardoor export aantrekkelijker is geworden.