Nadya Kubik / Shutterstock.com

Nieuws Vlees & Eiwit

Inversteerders Beyond Meat beginnen rechtszaak

16 Mei 2023

Een groep investeerders in Beyond Meat heeft een rechtszaak aangespannen tegen het bedrijf. Het gaat om investeerders die tussen 5 mei 2020 en 12 oktober 2022 instapten. In die periode daalde het aandeel van ruim $100 naar net boven de $14. Op het moment worden aandelen Beyond Meat voor rond de $10,50 verhandeld.

Gratis dit artikel lezen?

Log in of maak een gratis account aan

Ik heb al een account. Inloggen »

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Volgens de aandeelhouders heeft de vleesvervangersfabrikant zijn investeerders misleid door een positief beeld te schetsen over proeven met producten bij grote fastfoodbedrijven zoals McDonald's, KFC en Pizza Hut. Daarnaast menen de investeerders dat het bedrijf valse beloften heeft gedaan over de schaalbaarheid van het product. De productie zou namelijk nog niet op de industriële schaal die het bedrijf had beloofd plaatsvinden.

Groei bleek eindig
Beyond Meat voorspelde een vrijwel oneindige groei. Het bedrijf geloofde de vleeswereld fundamenteel te kunnen veranderen en verkocht zijn investeerders het idee dat de markt van vleesvervangers de vleesmarkt op relatief korte termijn kon inhalen.

Er leken een hoop investeerders voor deze belofte te vallen. Tot 22 oktober 2021, zo blijkt uit de aanklacht. Die datum zien de investeerders als het omslagpunt voor het bedrijf. Op die dag maakte het bedrijf zijn eerste grote tegenvaller bekend. De omzet bleek 25% lager uit te vallen dan het target en Beyond Meat kreeg te maken met hogere grondstofkosten en grotere partijen bleven onverkocht. Als reactie op het bericht verloor het aandeel maar liefst 20% van zijn waarde.

Reactie op andere koers
Opvallend genoeg zien de investeerders de recente reorganisatie van Beyond Meat als een nieuwe vorm van verraad. In oktober 2022 besloot de producent tweehonderd personeelsleden te ontslaan. Volgens het meest recente jaarverslag is het doel van de reorganisatie om een nieuwe strategie in te zetten. Voorheen probeerde Beyond Meat marktaandeel te verwerven door verliezen te compenseren met geld van investeerders. Nu het aandeel meer dan 90% van zijn waarde heeft verloren en de verkoop van vleesvervangers in de Verenigde Staten in rap tempo terugloopt, is deze strategie niet langer houdbaar en probeert het bedrijf zijn verliezen te beperken. De investeerders claimen echter dat nieuws over de reorganisatie het aandeel vooral verder naar beneden heeft geduwd.  

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox