Maddie Red / Shutterstock.com

Nieuws Ondernemen

Onvrede over hogere taks op plantaardige zuivel

25 April 2023

Door Danone en Nestlé is er onvrede geuit over het voornemen van het kabinet om de belasting op havermelk en een aantal andere plantaardige zuivelvervangers met bijna 200% te verhogen. De bedrijven willen hetzelfde lage tarief als op melk en andere zuiveldranken.

Dat lieten de concerns maandag weten in een verklaring. ''Op het ogenblik zijn plantaardige zuiveldranken nog net zo zwaar belast als frisdrank, terwijl dierlijke zuivelproducten dat niet zijn. Dat schept een ongelijk speelveld. Een belastingverhoging voor plantaardige zuiveldranken zal dat ongelijke speelveld verder vergroten'', laten de concerns weten.

Ook Oatly Group - bekend van de havermelk - heeft zich hierbij aangesloten. De drie bedrijven willen dat het kabinet afziet van de hogere belastingtarieven voor plantaardige zuivelvervangers en vragen het kabinet om deze gelijk te trekken met die voor dierlijke zuivel. 

In de ogen van de partijen is het onrechtmatig richting consumenten die geen dierlijke zuivel willen of kunnen drinken om belasting te heffen op plantaardige zuivel en tegelijkertijd dierlijke zuivel te ontzien. Ook zien de bedrijf de belastingverhoging als hindernis voor de transitie naar meer plantaardige grondstoffen.

Belastingverhoging
Per 1 januari 2024 wil het kabinet de belastingverhogen van 9 naar 26 cent per liter op frisdranken. Melk en zuilvelproducten zijn vrijgesteld, maar havermelk en bijvoorbeeld rijstdrank vallen hier wel onder. Maarten van Ooijen, staatssecretaris bij VWS, verdedigde zijn besluit door te wijzen naar de voedingswaarde van dierlijke zuivel die hoger ligt dan die van plantaardige zuivel. 

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
foodbusiness.nl

Max van der Heijden

Max schrijft over de grondstoffenmarkten en alles wat daarmee te maken heeft. Zijn focus ligt vooral op granen, koffie en cacao. Ook is hij iedere ochtend vroeg uit de veren om de marktstarter op papier te zetten. Max houdt van koken, eten en reizen.
Meer artikelen lezen? Ontdek nu onze Foodbusiness-abonnementen voor 3 maanden. Hiermee heeft u een flexibel abonnement met toegang tot analyses, achtergronden en prijsinformatie. Zo blijft u op de hoogte van de actuele grondstofprijzen. Kijk voor meer informatie bij onze abonnementen »

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox