Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Tegenstrijdig beeld op pluimvleesmarkt

6 April 2023 - Matthijs Bremer

De pluimveevleesmarkt vertoont op het moment een gemengd beeld. Terwijl de prijs voor vrije vleeskuikens licht daalt, lopen de meeste contractprijzen op. Ook de ontwikkelingen op de middellang termijn lijken gemêleerd. Terwijl handelaren prijsdruk door de groei van importen Oost-Europese verwachten, voorziet de Rabobank aanhoudend hoge prijzen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De vleeskuikenprijs is volgens de Barneveldse notering licht gedaald. Tussen week 9 en week 13 stond de vleeskuikenprijs op €1,21 per kilo. In week 14 daalde de prijs van vrij verhandelde vleeskuikens tot €1,20.

De lagere prijs van vrij verhandelde vleeskuikens lijkt op het moment niet representatief in de hele markt. Volgens ingewijden zitten vrijwel alle contractprijzen op dit moment namelijk in de lift. Alleen Plukon volgens horen zeggen hun prijzen verlaagd. Handelaren benadrukken dat de vraag op het moment goed is en dat zowel vleeskuikens als vleeskuikens goed blijven verkopen.

Al heerst de verwachting dat de prijzen nog wel wat gaan zakken. De problemen met de vogelgriep in Polen lijken zo goed als over, waardoor de Poolse pluimvleesprijzen hard dalen. Handelaren verwachten dan ook dat de Poolse aanwas de Noord-Europese prijzen op korte termijn weer behoorlijk zullen drukken.

Daarnaast zorgen ook importen uit Oekraïne nog altijd voor prijsdruk. Volgens de Europese belangenorganisatie van pluimveehouders (Avec) is de invoer in de EU van Oekraïens pluimveevlees en eieren met 80% gestegen. Om het Oost-Europese land te steunen zijn de handelsbeperkingen tussen de EU en Oekraïne voor een jaar opgeschort. In totaal kwam in 2022 163.675 ton pluimveevlees in de EU binnen. Dit vlees is veel goedkoper dan vlees uit de EU, omdat Oekraïne niet aan de strenge Europese wetgeving gebonden is. Voorlopig zullen de importen nog wel even hoog blijven. De Europese Commissie heeft namelijk voorgesteld om de handelsbeperkingen voor nog een jaar op te schorten.

Rabobank voorziet hoge prijzen in 2023
Toch is het waarschijnlijk dat de pluimveeprijzen hoog zullen blijven, zo blijkt uit de kwartaalanalyse van de pluimveemarkt. Daarnaast verwacht de Rabobank dat de prijs van gangbare vleeskuikens in Nederland relatief hoog blijft. Omdat vele vleeskuikenhouder om zijn geschakeld naar het Beter Leven keurmerk is het aanbod van gangbare vleeskuikens niet ruim.

Daarnaast verwacht de bank dat de Europese pluimveesector een competitievere rol inneemt op de wereldmarkt. Normaalgesproken is pluimveevlees uit de Europese unie niet competitief op de wereldmarkt. Door de hoge Europese standaarden op het gebied van dierenwijlzijn, milieu en voedselhygiëne, is de prijs van pluimveevlees hoger dan op andere continenten. Door uitbraken van vogelgriep in Zuid Amerika is de export vanuit Argentinië en Chili inmiddels weggevallen. Analisten van de Rabobank vrezen dat ook de besmettingen in Brazilië hoog oplopen. Brazilië is 's werelds grootste producent van pluimveevlees. Daardoor zou het wereldwijde vleeskuikenaanbod voorlopig wel eens achter kunnen blijven. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden