Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Regionale verschillen in rundvleesprijzen

2 Maart 2023 - Matthijs Bremer

De Nederlandse rundvleesmarkt lijkt in relatief rustig vaarwater beland. Volgens ingewijden in de markt is de vraag nog altijd op redelijk niveau. Wel zijn er regionale verschillen in het aanbod aan slachtrunderen. Daardoor lopen de prijzen op de veemarkten op het moment uiten. Daarnaast blijft het Nederlandse slachtcijfer, ondanks een klein dipje, vrij hoog.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De rundvleesprijs heeft tussen week 6 en week 7 een stapje omhoog gezet. Voor week 6 noteerde de prijs van rundvlees van U-kwaliteit €4,97. Inmiddels stat de prijs alweer twee weken weer op €5,03.

De Nederlandse rundvleesmarkt staat er op het moment vrij rustig voor. Ingewijden in de markt geven aan dat ze de prijs op het moment aan de lage kant vinden. In de markt heerst de verwachting dat de rundvleesprijs de komende weken nog een stapje omhoog zet. Rundvleeshandelaren zijn overwegen optimistisch over de vraag. Met name de goedkopere onderdelen doen het goed. 

Regionale verschillen
Wel zijn er op het moment wat regionale verschillen in de prijsontwikkeling. Op de markt van Leeuwarden noteert de rundprijs met €5,63 een stuk hoger. Ook op de markt van Bunnik noteert de rundvleesprijs wat hoger, bij een stand van €5,10. Op de markt in Bunnik heeft de rundvleesprijs tussen week 4 en 5 een stap van 2 cent omhoog gezet. Vooralalsnog blijft een verdere verhogingen op deze markt uit. Op de markt van Doetinchem stagneert de prijs sinds week 3 op een stand van €5,30. 

De prijsverschillen lijken het gevolg van regionale verschillen in het aanbod van slachtrunderen. Sommige handelaren geven aan dat er nog meer dan genoeg koeien binnenkomen. Anderen lijken het moeilijk te vinden om in de vraag te voorzien.

Slachtcijfer duikt even onder de 10.000
Dat het aanbod aan slachtrunderen in zijn geheel wat is teruggelopen blijkt overigens uit de slachtcijfers. Tot week 6 lag het slachtcijfer boven de 10.000. In week 7 daalde het slachtcijfer naar 9.689, maar een aanloop naar een sterkere daling is nog niet in zicht. In de week van het laatst beschikbare cijfer (week 8) steeg het slachtcijfer weer tot 9.966. Het aantal slachtingen blijft al met al dus fors, zeker als je bedenkt dat de gebruikelijke januaridip dit jaar uit is gebleven.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden