Economische ontwikkeling

supermarkt Albert Heijn vlees

Nieuws Rabobank

Voedselprijzen gaan nog verder stijgen

Inflatie is terug van weggeweest en wordt steeds hardnekkiger. Supermarkten zijn tot nu toe bottleneck bij het doorberekenen van de gestegen kosten naar de consumenten, volgens de onderzoekers van RaboResearch. Dat blijft alleen niet zo, verwachten de economen.
2 Mei 2022
dollar beurs economie

Opinie Han de Jong

Inflatie en groei: een onvoorspelbare dynamiek

De ECB houdt voorlopig vast aan het in maart uitgestippelde plan. Eerst geleidelijk de obligatieaankopen verminderen. Die zullen in het derde kwartaal van 2022 worden gestopt. En dan komen er misschien renteverhogingen, maar wanneer precies blijft onduidelijk. Ik vind dat wel heel laconiek. Mijns inziens neemt de ECB het risico dat de inflatie zich verder dan gewenst door de economie verspreidt. De ECB loopt inmiddels ook wel ver achter ten opzichte van andere centrale banken die al eerder met monetair verkrappen zijn begonnen.
15 April 2022
inflatie

Nieuws Centraal Planbureau

Koopkracht daalt in somberste scenario 3,4%

De koopkracht daalt dit jaar met 2,7%, zo voorspelt het Centraal Planbureau. Als de energieprijzen echter op het huidige niveau blijven staan, dan daalt de koopkracht verder: met maar liefst 3,4%.
9 Maart 2022
Oekraine economie

Nieuws Rabobank

'Oorlog Oekraïne raakt ook Nederlandse economie'

De oorlog in Oekraïne raakt ook de Nederlandse economie. Die groeit dit en volgend jaar waarschijnlijk minder hard dan afgelopen jaar, stelt Rabobank in haar Economisch Kwartaalbericht. De bankeconomen gaan uit van een economische groei van 3,1% in 2022 en 1,2% in 2023.
8 Maart 2022
Boerenbusiness

Opinie Han de Jong

De overeenkomst tussen de industrie en Ireen Wüst

De productie in de industrie in ons land lag in december bijna 13% hoger dan een jaar eerder. Bij dat soort percentages denk je direct dat er iets niet klopt. In deze coronatijd ga ik dan direct kijken naar december een jaar eerder. Was de productie toen misschien heel laag? Heel sterk was de productie in december 2020 niet, maar evenmin was sprake van een daling. Dus die +12,6% van december 2021 is indrukwekkend.
11 Februari 2022
nederland economie

Opinie Joost Derks

Stijgende rente of dure euro is geen probleem

De afgelopen dagen was er veel aandacht voor een voorspelling dat de staatsschuld flink kan toenemen, terwijl de overheid daar bovendien meer rente over gaat betalen. Net als de mogelijke stijging van de euro, is dat nog lang niet iets waar we ons zorgen over hoeven te maken.
13 Januari 2022
Chinese economie vrachtschip

Opinie Han de Jong

Hoopvolle tekens voor einde leveringsproblemen

De inflatie in ons land is volgens de CBS-maatstaf in november opgelopen tot 5,2%. Op de Europese HICP-maatstaf bedroeg de inflatie zelfs 5,9%. Het was de hoogste inflatie in bijna veertig jaar.
10 December 2021
economie

Nieuws Rabobank

Voedingsmiddelenindustrie groeit met 3 procent

De Nederlandse economie groeit dit jaar naar verwachting met 4,2% en volgend jaar met 3,7%. Er zijn grote verschillen tussen regio's en sectoren. Dit melden economen van Rabobank in de kwartaalstudie. Voor de voedingsmiddelenindustrie wordt een omzetgroei verwacht van respectievelijk 3% en 2%. Vorig jaar was de omzetgroei vlak, met 0%.
9 September 2021

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden