Duurzame verpakkingen

Duurzaamheid. Het is een thema waar je vandaag de dag niet meer aan ontkomt. De voedselproductie moet duurzamer en dat beseffen steeds meer bedrijven zich. Maar niet alleen in het primaire productieproces kan verduurzaamd worden, ook de verpakkingen gaan op de schop. Tijd om daar eens op in te zoomen.

Achtergrond Plastic

Plastic: terecht het slechtste kind van de klas?

Over iets minder dan drie weken treedt de zogenaamde single-use plastic-richtlijn in werking. Een onderdeel hiervan is een verbod op plastic wegwerpartikelen. Het is een van de stappen die de Europese Unie neemt om het milieu te beschermen. Niet alleen de ‘plasticsoep’, maar ook de chemicaliën die vrijkomen bij de productie zijn schadelijk, stelt het. Maar hoeveel plastic is er eigenlijk wereldwijd, en hoe groot is die plasticsoep? Feiten, fabels en cijfers over plastic.
Maandag 15:00 uur

Achtergrond Plastic

'Alternatieven van plastic zijn zeker niet altijd beter'

Plastic. De term gaat er bij veel klimaatactivisten niet meer in. Ook de consument kijkt in de supermarkt met steeds meer argwaan naar producten die in plastic verpakt zijn. 'Toch zijn de alternatieven niet altijd beter', vertelt Rob Verhagen, sustainability director bij Oerlemans Packaging Group. 'Kunststof heeft bijvoorbeeld altijd een lagere CO2-emissie. Het maakt niet uit of je het vergelijkt met karton, glas of metaal.' Verhagen vertelt waarom ze bij Oerlemans nog altijd vertrouwen in kunststofverpakkingen.
9 Juni 2021

Nieuws Verpakkingen

'Door coronapandemie nieuwe verpakkingtrends'

10 trends in drankverpakkingen signaleert Husky Injection Molding Systems, leverancier van machines voor het spuitgieten van kunststoffen. De helft van die trends heeft te maken met de coronapandemie, aldus business manager Fabrice Becker tijdens een webinar. We zetten de trends van Husky op een rijtje.
9 Juni 2021

Achtergrond Duurzame verpakkingen

Papieren rietje bij milkshake is even wennen

Wie weleens bij een fastfoodketen komt, is het de laatste maanden vast opgevallen dat er nogal wat veranderingen zijn in de materialen. Het papieren rietje bij de milkshake, hebben we te danken aan de SUP-richtlijn die 3 juli ingaat en waarin veel wegwerpplastic wordt verboden. En producenten bovendien aansprakelijk kunnen worden gesteld voor zwerfafval.
4 Juni 2021

Nieuws Verpakkingsindustrie

Vleesverpakkingsmarkt groeit naar $13,6 miljard

De verwachting is dat de markt voor vleesverpakkingen komende jaren flink blijft stijgen. In 2026 moet deze markt dan een waarde hebben van $13,65 miljard. Deze groei wordt volgens onderzoekers van ResearchAndMarkets ondersteund door de blijvende (en nog altijd groeiende) vraag naar vleesproducten.
3 Juni 2021

Nieuws Verpakkingen

Verbod wegwerpplastic in strijd tegen plasticsoep

Plastic wegwerpbordjes, -rietjes, -bekertjes, ze zullen vanaf volgende maand uit ons leven verdwijnen. Wie ze nog in huis heeft, mag ze nog gebruiken. Ook bedrijven mogen hun voorraad op maken, maar per 3 juli gaat de de Europese SUP-richtlijn (single-use plastic) in met onder meer een verbod op plastic wegwerpartikelen.
2 Juni 2021

Achtergrond Verpakkingen

Onzichtbare organische coating groente en fruit

Verpakkingen die je niet ziet, niet voelt en niet ruikt. Het lijkt een beetje 'de kleren van de keizer', maar door een organisch laagje om groente en fruit blijft het twee keer zo lang vers. In Nederland is deze coating te vinden op avocado's van Eat Me.
28 Mei 2021

Achtergrond Verpakkingen

Retail gaat langzaam over op duurzame verpakking

Nederlanders hebben steeds meer aandacht voor duurzaamheid. Niet alleen met betrekking tot de productiewijze van voedingsmiddelen, maar ook verpakkingen mogen wat ons betreft duurzamer. In de verpakkingsindustrie wordt hier al volop op ingespeeld door te kiezen voor materialen die recyclebaar zijn. Maar, hoe staat het ervoor in de retail? Ligt een verpakkingsvrij schap bijvoorbeeld al in het verschiet?
27 Mei 2021

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief