FrieslandCampina

Nieuws Ondernemen

FrieslandCampina lijdt opnieuw verlies in Nigeria

28 Mei 2024 - Wouter Baan

Wamco, het Nigeriaanse dochterbedrijf van FrieslandCampina, zit in woelig vaarwater. In 2023 moest al een stevig verlies worden geïncasseerd en die lijn wordt in het eerste kwartaal van 2024 doorgetrokken. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In het eerste kwartaal realiseerde Wamco onder de streep een verlies van 10,2 miljard Nigeriaanse Naira, wat omgerekend €6,3 miljoen is. In dezelfde periode vorig jaar was het verlies in euro's zelfs nog meer dan €20 miljoen, maar de pijn wordt dit jaar wat verzacht door de forse devaluatie van de munt in het West-Afrikaanse land. In Naira's was het verlies ongeveer hetzelfde.

De omzet steeg in het afgelopen kwartaal vergeleken met een jaar eerder wel met krap 30% tot omgerekend €62 miljoen, al is dit waarschijnlijk vooral een effect van de hoge inflatie in het land.  

Land in crisis
Dit verklaart namelijk grotendeels de problemen die het dochterbedrijf van FrieslandCampina kent, want Nigeria kampt met een aanhoudende economische crisis die gepaard gaat met hoge inflatie. Ook in 2023 moest het bedrijf na een reeks betere jaren verlies incasseren van – op basis van de huidige wisselkoers – omgerekend zo'n €14 miljoen. Daarbij moesten vorig jaar ook een paar stevige afwaardering op de balans worden gedaan.

De hoge inflatie maakt dat de afzetvolumes naar eigen zeggen substantieel onder druk staan. CEO Jan Derck van Karnebeek stipte in het jaarverslag over 2023 aan dat Westerse consumenten door de inflatie soms switchen naar goedkopere huismerken, maar dat in landen als Nigeria het de vraag is of mensen überhaupt nog zuivel kunnen betalen. Sinds begin dit jaar heeft Wamco een nieuwe directeur aangesteld die het tij hoopt te kunnen keren, al zijn de marktomstandigheden uitdagend te noemen.  

Pakistan
Niet alleen in Nigeria, maar ook de Pakistaanse dochteronderneming FrieslandCampina Engro Pakistan Limited presteert teleurstellend. In het eerste kwartaal gingen de baten fors onderuit, al weren er nog net geen rode cijfers geschreven.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden