Farmel

Nieuws Melk

Zuivelproducent Farmel is op de weg terug

30 April 2024 - Klaas van der Horst

Farmel Holding komt geleidelijk weer in rustiger vaarwater terecht, zo blijkt uit de cijfers van de onderneming over 2023. Met name zuivelhandel Farmel zelf laat weer duidelijk positieve resultaten zien. Bij dochterbedrijf Veco is nog werk aan de winkel. Daar wordt het herstel onder meer bemoeilijkt door tekorten aan geschoold personeel.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De voorgaande twee boekjaren 2021 en 2022 waren erg lastig voor Farmel Holding. Er werden niet alleen verliezen geleden, maar ook de reserves werden uitgehold door diverse tegenslagen. Vorig jaar slaagde Farmel erin om zich weer terug te vechten. De resultaten verbeterden, aflossingen liepen goed, de kasstroom werd weer groter en er kwam in het algemeen iets meer vet op de botten. Voor het nu lopende jaar 2024 voorziet Farmel een verdere verbetering van de resultaten.

Operationele plus
De omzet van de holding  over 2023  kwam uit op €553 miljoen. Dat is fors minder dan de €727 miljoen die over 2022 werd geboekt, maar die daling is voor het grootste deel een gevolg van gedaalde zuivelprijzen. Het operationele resultaat steeg daarbij sterk, want dat sloeg om van een verlies van €5,5 miljoen in een lichte plus van ruim €1,1 miljoen. Het geconsolideerde netto-resultaat kwam uit op €1,9 miljoen negatief.

Veco
Dat kwam met name door een lastiger dan gedacht herstel bij Veco Zuivel dat in 2021 werd overgenomen. Deze producent van verse zuivel slaagde er wel in om de omzet te verhogen, maar het lukte nog niet op de onderneming zo te laten draaien als gepland. Dit kwam onder meer door tekorten aan geschoold personeel en door een te lage capaciteitsbenutting. Daardoor draaide dit bedrijf nog €4,2 miljoen in de min.

Zuivelhandel
Hier tegenover stond een positief resultaat van €3,8 miljoen bij zuivelhandel Farmel. Het operationeel resultaat bedroeg zelfs ruim €6 miljoen. Dit bij een omzet van €490 miljoen. Hiervan werd ruim de helft gerealiseerd buiten Nederland. Ondertussen is in het voorbije jaar ook een aantal activiteiten stilgezet of afgestoten, zoals Farmel Agrarisch Advies. Tot slot verwacht Farmel dit jaar 10% meer melk te collecteren bij haar eigen leveranciers in Nederland en België.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden