Agrifoto

Nieuws Bedrijven

Fitch blijft nog mild voor FrieslandCampina

12 Maart 2024 - Wouter Baan

Kredietbeoordelaar Fitch blijft mild voor FrieslandCampina en deelt opnieuw de score BBB+ uit. Wel worden er een paar kritische kanttekeningen geplaatst, want de operationele winstmarge moet wel omhoog. Zo niet, dan komt de kredietwaardigheid in gevaar.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

BBB+ betekent dat het bedrijf financieel gezien als relatief degelijk wordt gezien, hoewel niet excellent. Daarvoor wordt een AAA-status gegeven. Fitch onderbouwt de score op basis van de sterke positie die FrieslandCampina heeft op de mondiale zuivelmarkt, zowel op de volwassen als opkomende markten in Afrika en Azië.

Daarbij wordt gewezen naar de vrij sterke balans. De aangekondigde reorganisatie door het management, waardoor FrieslandCampina in de kosten wil snijden, wordt ook positief bevonden. Hier staat tegenover dat het zuivelconcern opereert op commoditymarkten die bekend staan om lage marges. De kredietbeoordelaar gaat ervan uit dat FrieslandCampina een conservatief dividendbeleid naar de leden blijft hanteren, net als een voorzichtige overnamestrategie.

Winstmarge moet omhoog
Fitch verwacht dat de behoefte aan werkkapitaal stabiel zal blijven, na de piek in 2022. Dat, in combinatie met de verbeterde marge en conservatief investerings- en dividendbeleid, zal waarschijnlijk tot 2027 tot een positieve kasstroom leiden. De kredietbeoordelaar verwacht in 2024 ook een herstel van de operationele winst, waarmee de schuldpositie zal verbeteren. Dit is een kritiek punt om de huidige status te behouden.

Concreet raamt Fitch dat de operationele winstmarge dit jaar herstelt tot 6,2%. Mocht dit niet lukken, dan wijst dat op structurele operationele problemen, waarmee de kredietwaardigheid in gevaar komt. Ook wijst Fitch naar het Nederlandse overheidsbeleid omtrent stikstof en broeikasgassen. Hoewel een risico, vormt dit voor nu geen directe aanleiding voor een lagere kredietwaardigheid. Dit mede vanwege de verkiezingsuitslag eind vorig jaar die wijst op ander beleid.

Bij een eventuele afwaardering van de kredietwaardigheid hanteren kredietversterkers in de regel strengere voorwaarden.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden