Centraal Beheer

Aangeboden door Centraal Beheer

Een bedrijfsongeval? Zo zit het met aansprakelijkheid

28 April 2023

Als ondernemer in de food business moet je ervoor zorgen dat je medewerkers veilig kunnen werken. Toch is het volledig voorkomen van een bedrijfsongeval niet mogelijk. Hierbij kunnen werknemers gewond raken en in het ergste geval zelfs (tijdelijk) niet werken. Dat heeft de nodige consequenties, zoals het regelen van vervanging en de eventuele kosten die erbij komen kijken. Hoe voorkom je nare (financiële) gevolgen van een bedrijfsongeval?

Heb jij personeel in dienst? Dan heb je een zorgplicht. Dit houdt in dat je voor een veilige en gezonde werkplek moet zorgen en je medewerkers zo min mogelijk risico mogen lopen op een ongeluk. Jij als werkgever moet ervoor zorgen dat je werknemers weten hoe ze veilig moeten werken en moet ze kunnen bijsturen als dit nodig is.

Een ongeluk zit in een klein hoekje
Waar gewerkt wordt, kunnen ongelukken gebeuren. Hoe goed je ook je best doet om dit te voorkomen. De hand van een medewerker kan bijvoorbeeld klem komen te zitten in een machine. De werknemer raakt gewond aan zijn of haar hand en is in het ergste geval (tijdelijk) niet meer inzetbaar. Meestal word jij hiervoor aansprakelijk gesteld en moet jij de kosten van de schade betalen. En dat kan flink in de papieren lopen.

De aansprakelijkheid ligt niet altijd bij de werkgever
In sommige gevallen ben jij als werkgever niet aansprakelijk bij een bedrijfsongeval. Als je je aan de zorgplicht hebt gehouden en je werknemer bewust roekeloos te werk is gegaan, is hij of zij zelf aansprakelijk voor de geleden schade. De medewerker moet de kosten van de schade dan meestal zelf vergoeden.

Je werknemer moet ook kunnen bewijzen dat hij of zij het ongeluk onder werktijd heeft opgelopen. Is dit niet het geval? Dan is hij of zij zelf verantwoordelijk.

De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering
Het liefst wil je een (flinke) financiële kostenpost door een geschil natuurlijk voorkomen. Dat kan met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB). Met deze verzekering worden de kosten van schade aan je werknemers in de meeste gevallen door de verzekeraar vergoed en draai je hier niet zelf voor op.

Zorg er dus altijd voor dat je je aan je zorgplicht houdt en dat je goed verzekerd bent. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan en kun je je met een gerust hart bezighouden met wat je het liefste doet: ondernemen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden