Avebe

Nieuws Ondernemen

Avebe focust op versnellen plantaardige transitie

30 Maart 2023 - Eric de Lijster

Avebe focust in haar nieuwe strategie voor de komende vijf jaar op het versnellen van de plantaardige transitie. Daarbij concentreert het coöperatieve foodconcern, met het hoofdkantoor in Veendam, zich op de ontwikkeling van nieuwe onderscheidende ingrediënten van aardappelzetmeel en aardappeleiwit. Avebe wil daarmee inspelen op de vraag naar plantaardige vlees- en zuivelvervangers en plantaardige bouwmaterialen. Ook bekijkt het bedrijf de ontwikkeling en vermarkting van andere plantaardige eiwitten uit bijvoorbeeld veldbonen en erwten.

Het food- en ingrediëntenconcern heeft de nieuwe strategie 'Versterken en versnellen' vandaag (donderdag 30 maart) gepresenteerd op het Innovatiecentrum in Groningen. Avebe verwerkt traditioneel zetmeelaardappelen, die worden geteeld door de 2.300 leden van de coöperatie, tot aardappelzetmeel en derivaten voor food- en non-foodtoepassingen. Ook produceert Avebe aardappeleiwitten, waarmee het bedrijf zich nadrukkelijk profileert en manifesteert op de markt van plantaardige eiwitten als ingrediënt voor bijvoorbeeld plantaardige zuivel, vlees en zoetwaren. Deze eiwitten kunnen de smaak, textuur en stabiliteit van producten verrijken.

David Fousert, de CEO van Avebe, gaf vorig jaar in een interview aan dat zijn concern de grootste aanbieder van plantaardige eiwitten in Nederland is. "We staan als Avebe zeer goed opgesteld voor producten van eiwit, zetmeel en vezels om de groeiende markten te bedienen", zei Fousert vanochtend (donderdag 30 maart) bij de presentatie in Groningen.

Investeren in plantaardige markt
In de nieuwe strategie geeft Avebe aan nog meer te willen investeren in de plantaardige markt. De strategie is volgens topman Fousert gestoeld op drie pijlers. De eerste is het verstevigen van de basis, waarmee Avebe maar wil zeggen dat het fundament van het bedrijf verder wordt versterkt. Oftewel, keuzes maken en groeien in het portfolio van hoogwaardige ingrediënten uit aardappelzetmeel en aardappeleiwit. Innovatie, duurzaamheid, het verlagen van de footprint en veiligheid zijn hierin belangrijke uitdagingen.

De twee pijler is het versnellen van plantaardig. Avebe wil hier gestalte aangeven door de haar pallet aan aardappeleiwitten uit te breiden en blends van aardappeleiwit- en zetmeelproducten te ontwikkelen. Daarvoor wordt ook de productielocatie in het Duitse Dallmin geschikt gemaakt voor menselijke consumptie. Avebe gaat daarbij verder onderzoeken of aardappelzetmeel- en eiwitingrediënten ook dierlijke, synthetische en petro-chemische producten kunnen vervangen.

Grondstof werven in Duitsland
De derde pijler onder de strategie heet 'nieuwe horizon'. Dit houdt in dat Avebe niet alleen naar eiwitten kijkt uit de zetmeelaardappelen die door de leden worden geteeld, maar ook naar plantaardige eiwitten uit andere gewassen als veldbonen en erwten. Onderzocht gaat worden of de teelt, verwerking en verwaarding van zulke nieuwe eiwitgewassen meerwaarde oplevert.

Avebe kondigde op de persbijeenkomst aan ook nieuwe telers van zetmeelaardappelen te willen werven in Duitsland. Door de Nederlandse regelgeving, zoals bufferstroken rond percelen, en de concurrentie van andere gewassen, verwacht Avebe dat het areaal zetmeelaardappelen de komende jaren met 5% tot 10% gaat dalen. Om deze daling te dempen, richt Avebe de blik op Duitsland waar reeds 30% van de leden van de coöperatie zetmeelaardappelen teelt. "Het gevecht op de akker is gaande", aldus Fousert.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eric de Lijster

Eric de Lijster is lid van de redactie van Foodbusiness.nl. Als boerenzoon is hij van jongs af aan al betrokken bij de productie van voedsel en het coveren van de diverse foodketens vormt een rode draad door zijn loopbaan. Hij beschouwt zich als een generalist, maar wel met een voorliefde voor economie, trends, markten en marketing.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden