Foto Arla

Nieuws Ondernemen

Arla tekent voor nieuw zuivelakkoord Nigeria

27 Februari 2023 - Klaas van der Horst

Arla Foods heeft een nieuwe overeenkomst afgesloten met Nigeria voor samenwerking op zuivelgebied. Het bedrijf wil, net als FrieslandCampina, de lokale productie helpen ontwikkelen en tegelijk producten verkopen in het land. Arla is echter een relatieve nieuwkomer in het land.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Arla werkt sinds 2016 samen met de Nigeriaanse overheid en ontwikkelt zuivelbedrijven in de noordelijke staat Kaduna. Het bedrijf gaat daar onder meer een innovatiecentrum bouwen. De bedoeling is om enkele duizenden boeren in de door onrust geplaagde deelstaat te helpen om meer en betere melk te produceren. De nieuwe, in Arhus getekende overeenkomst, moet daar de basis voor zijn.

Arla heeft een vijftal landen in Afrika en Azië waar het zich extra op wil focussen als afzetmarkt en gebied om de zuivelsector te helpen ontwikkelen. Naast Nigeria behoort daartoe bijvoorbeeld ook Indonesië.

Arlaschuur
Naast Arla en FrieslandCampina zijn ook bedrijven als Nestlé en handelsonderneming Olam actief in de zuivelbusiness in Nigeria. Dit land is de meest dichtbevolkte staat van Afrika en een sterk ontwikkelende economie, maar het is ook een door onrust geteisterd land, met etnische en religieuze conflicten en een chaotische economie. Voor Westerse bedrijven is het bovendien erg lastig om behaalde verdiensten het land uit te krijgen, omdat harde valuta, met name dollars, 'op de bon' zijn. Bedrijven kunnen winsten slechts beperkt omzetten tegen dollars en dat tegen extra hoge kosten. 

Omwisselproblemen
FrieslandCampina is al zo'n zestig jaar actief in Nigeria, met fabrieken in Lagos en melkveebedrijven en inzamelcentra in vijf deelstaten in het land. Vorig jaar nam het een eerste mobiele yoghurtfabriek in bedrijf. Joint-venture Wamco, die FrieslandCampina heeft met een Nigeriaanse partner, is de zuivelmarktleider in het land en is ook een economisch gezond bedrijf. Het kampt wel met dezelfde moeilijkheden als anders Westerse bedrijven in Nigeria. Behaalde verdiensten zijn moeilijk het land uit te krijgen. FrieslandCampina nam vorig jaar een last van €63 miljoen in verband met de gestegen kosten voor het omwisselen van valuta plus €10 miljoen extra financieringskosten. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden