StudioPortoSabbia / Shutterstock.com

Nieuws Bedrijven

HAK gaat naar volledig biologisch in Nederland

18 Januari 2023 - Linda van Eekeres

HAK wil dat in 2027 het gehele areaal groente en peulvruchten dat in Nederland wordt geteeld biologisch is. Dat staat in het vandaag gepubliceerde Groene Akkerplan van HAK. De fabrikant is zich ervan bewust dat de vraag naar biologisch nu beperkt is, maar hoopt als grootste groentefabrikant van Nederland een rol te kunnen spelen in het stimuleren van de consumentenvraag.

De ambitie van het kabinet is 15% biologische landbouwgrond in 2030. HAK schat met de omschakeling goed te zijn voor ongeveer 10% van de groei van het biologisch areaal. Van het totale teeltareaal van Hak bevindt zich 85% in Nederland. De eerste biologische groenten, rode bieten, worden dit najaar geoogst en verschijnen dan ook in de schappen. De overgang naar biologische groenten en peulvruchten is een uitdaging, door een andere manier van werken, door hogere kosten en lagere opbrengsten per hectare en de daarmee gepaarde prijsafstand met reguliere teelt, geeft HAK aan.

Beperkte consumentenvraag
Een grote hobbel op de weg is de beperkte vraag van de consument naar biologische voeding. Daarom wil HAK een actieve bijdrage leveren aan het marktontwikkelingsplan dat wordt ingezet onder leiding van het ministerie van LNV. Timo Hoogeboom, CEO van HAK, zegt in een verklaring: "De sleutel tot succes is dat we de vraag significant vergroten. En daarvoor moeten we afrekenen met het exclusieve karakter van biologisch. Dit vereist een disruptieve aanpak. Daar waar mogelijk moeten we consumenten alleen biologische producten aanbieden." De topman roept 'telers, andere voedselproducenten, supermarkten en de overheid nadrukkelijk op om mee te doen'.

Extra beloning telers
HAK gaat telers die de transitie maken naar biologisch extra belonen. De groentefabrikant wil daarvoor langetermijncontracten afsluiten van minimaal vijf jaar. "Dat geeft ruimte om samen te leren en te ontwikkelen en daarmee zijn telers verzekerd van afname", aldus HAK. Telers krijgen ook steun van de overheid vanuit het Actieplan Biologische Landbouw met betrekking tot kennisdeling, begeleiding en subsidies.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda is eindredacteur van Foodbusiness. Daarnaast schrijft zij artikelen, met de focus op logistiek, markttendensen en de invloed van politieke beslissingen op de voedingsmiddelenindustrie.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden