Shutterstock

Analyse Bedrijf

Meelgigant Dossche Mills neemt Waddenmolen over

3 Januari 2023 - Max van der Heijden

Het Oost-Vlaamse Dossche Mills heeft de Nederlandse branchegenoot Waddenmolen overgenomen. Reden genoeg om een nadere blik te werpen op een van Europa's grootste maalderijen. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het bijna 150-jarig oude bedrijf wordt geleid door Kristof Dossche en is een van de grootste maalderijen van Europa. Het behoort bij de belangrijke producenten en leveranciers van bakkerijgrondstoffen. 

Dossche Mill verkoopt aan artisanale en industriële bakkerijen en aan de banket- en voedingsmiddelindustrie. Het bedrijf heeft in totaal meer dan 5.000 klanten in ruim 50 landen en produceert meer dan 1.200 producten. Die worden door ruim 350 medewerkers gemaakt op de vier productielocaties in Rotterdam en de Belgische locaties Deinze, Bossuit en Merksem. In Deinze is ook het hoofdkantoor gevestigd. 

Het bedrijf verwerkt jaarlijks 1 miljoen ton tarwe. Dat leverde in 2021 een omzet op van €350 miljoen. 

Waddenmolen
Het Groningse Waddenmolen vermaalt tarwe dat voor een deel komt van akkers rond de Groningse kustplaats Uithuizermeeden tot bloem voor industriële en ambachtelijke bakkerijen. Het bedrijf verwerkte in 2021 85.000 ton tarwe. Dat leverde een omzet op van €26 miljoen.

De bedrijfsleiding blijft in handen van Frank Vogelzang, de ex-eigenaar van Waddenmolen die het bedrijf in 2014 overnam van de Duitse eigenaar. Die dreigde het te sluiten, nu komt het tot een verkoop omdat het bedrijf tegen de eigen grenzen aanbotst. Waddenmolen is niet de eerste Nederlandse branchegenoot die Dossche Mills overneemt. In 2017 werden Meneba en de bijbehorende locatie in Wormerveer overgenomen. Die locatie en een locatie in Renesse werden een jaar later gesloten.

Gourmand en Mexma
Dossche Mills is onderdeel van het gelijknamige bedrijfsonderdeel dat ook nog bestaat uit Gourmand Pastries en het in Kerkrade gevestigde Mexma Foods. Dit bedrijf maakt traditionele tarwetortilla's en ook volkoren, meergranen en groenten tortilla's. Ook maakt het kruiden en smaken die het exporteert naar verschillende landen binnen en buiten in Europa. 

Gourmand pastries verkoopt bladerdeegproducten voor bakkerijen, supermarkten en foodservice klanten. Deze liggen onder meer in het vriesvak. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden