Shutterstock

Nieuws Bedrijven

Britse winkels onder vuur: producten onder kostprijs

29 December 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Engelse boeren zijn woest op de supermarktketen Sainsbury's. In de week voor kerst legde de supermarkt aardappelen ver onder de kostprijs in het winkelschap, zo meldt de nieuwswebsite Grocery Gazette. Eerder deze maand schreef de Engelse belangenverenging voor duurzame landbouw Sustain een uiterst kritisch rapport over de winstverdeling in de voedselketen bij vijf producten: kaas, appels, rundvlees hamburgers, peen en brood.

Een zak van 2,5 kilo aardappelen lag voor 19p in de winkels van Sainsbury. Omgerekend is dat circa €0,081 per kilo. De is ver onder de kostprijs van de telers, nog voor de aardappelen gewassen, verpakt en getransporteerd zijn. Ook de budgetsupermarkten Aldi en Lidl stuntten met de prijzen van diverse groentes in de aanloop naar kerst. Door de stuntprijzen voor aardappelen en groenten in de supermarkt, verlagen de supermarkten de waarde van deze producten. Telers hebben ondertussen te maken met grote stijgingen in de kostprijs. De supermarktketens drukken door de extreem lage prijzen boerderijwinkels en andere kleine leveranciers uit de markt, zo vrezen verschillende critici.

Eerder deze maand schreef de Engelse belangenverenging voor duurzame landbouw Sustain nog een uiterst kritisch rapport over de winstverdeling in de voedselketen. Appels, kaas, rundvlees hamburgers, peen en brood. Boeren houden volgens Sustain vaak minder dan 1 cent over per kilo product. Voor verschillende producten zou minder dan 1% van de winst in de keten bij de boer terechtkomen. De winst komt voor het grootste deel terecht bij verwerkers, transportbedrijven en retailers.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Jurphaas Lugtenburg is redacteur bij Foodbusiness en richt zich vooral op de granenmarkt. Met wortels in de agrarische sector en een economische achtergrond brengt hij de relevante marktontwikkelingen in kaart.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden